Emma-Sophie Ekelmans met de scheurkalender. (Foto via Emma-Sophie Ekelmans).

Na maanden scheuren staat Emma-Sophie op de kalender van National Geographic

Voor veel fotografen is het een droom: een publicatie in het tijdschrift van National Geographic. Nu is het niet het tijdschrift geworden, maar de Leidse Emma-Sophie Ekelmans (24) staat met haar foto wél op de scheurkalender van het blad. En deze week, op 16 december, was het na maanden scheuren eindelijk haar beurt: “Toch wel leuk, dat je die kalender al een tijdje hebt hangen en aan familie en vrienden hebt gegeven en dat je dan vandaag je eigen foto ziet.”

Ekelmans maakte de foto in februari 2018 in het Amerikaanse San Francisco, waar ze een minor volgde tijdens haar studie journalistiek. “Ik volgde het vak fotojournalistiek en een van de opdrachten was het fotograferen van een evenement”, vertelt ze aan mediapartner Omroep West. Ekelmans besloot daarop foto’s te maken tijdens de Chinese New Year Parade, iets dat uitgebreid gevierd wordt in San Francisco.

“Ik zag twee muzikanten staan die een beetje aan het grappen en grollen waren. Dat vond ik een leuk beeld, dus ik maakte daar een foto van”, herinnert de Leidse zich. “Ik was best trots op het resultaat en leverde de foto dus in bij mijn docent. Die was ook enthousiast en omdat hij weleens exposities organiseerde in een gallery, kwam de foto in een van die exposities te hangen.”

De foto van Emma-Sophie die door National Geographic is uitverkozen. (Foto: Emma-Sophie Ekelmans).

Hart sloeg over
Elk jaar organiseert National Geographic een fotowedstrijd, waar iedereen aan mee kan doen. “Ik besloot mijn foto in te sturen, want ik kreeg veel leuke reacties. Daarna hoorde ik een hele tijd niks. Ik denk dat het wel een jaar tot misschien wel twee jaar duurde, voordat er opeens een brief op de mat viel. Daar stond in dat mijn foto was gepubliceerd in de scheurkalender van National Geographic. Mijn hart sloeg over toen ik dat las.”

Bij de brief zat ook de scheurkalender, zodat Ekelmans meteen het eindresultaat kon bekijken. “Ik heb natuurlijk mijn ouders en wat vrienden de scheurkalender cadeau gedaan. Ook heb ik er een opgestuurd naar mijn docent in Amerika, die was ook supertrots.”

Dat haar foto is uitgekozen uit al die duizenden inzendingen doet Ekelmans wel wat. “Ja tuurlijk, het is een hele eer. Het is heel mooi als jouw foto wordt uitgekozen door zo’n toonaangevend blad.”

Haar liefde voor fotografie is er in ieder geval niet minder om geworden, want naast het maken van portretten van bekenden, heeft ze haar camera vaak in haar tas zitten als ze ergens heengaat. “Ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het mooie aan foto’s maken is dat je een herinnering vastlegt, daar doe ik het vooral voor. Of mijn publicatie op de scheurkalender smaakt naar meer? Wie weet. Als ik weer een foto maak waarvan ik denk dat die kans maakt, probeer ik het misschien wel. Zeg nooit, nooit!”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×