Naturalis oktober 2020
Museum Naturalis. (Foto: Chris de Waard).

Minder bezoekers voor Leidse musea tijdens lockdown, online erg populair

Door alle coronabeperkingen is het voor Leidse musea een lastig jaar geworden. De maatregelen van een strikt maximaal aantal bezoekers per dag, een minimum aan publieksactiviteiten en noodgedwongen sluiting van maanden: musea zijn aanmerkelijk minder bezocht.

Het Rijksmuseum van Oudheden zag het aantal bezoekers dalen van 200.000 in 2019 naar 92.000 in 2020. De helft van de bezoekers kwamen in de eerste tweeënhalve maand voor de eerste lockdown die op 13 maart begon naar het museum voor de wintertentoonstelling ‘Cyprus. Eiland in beweging’. “Na de heropening op 1 juni kende het museum naar omstandigheden een goede zomer”, zegt een woordvoerder. “Maar het laatste kwartaal, waarin we het museum opnieuw moesten sluiten, bleef mager.”

Verbouwing
Voor Rijksmuseum Boerhaave leek 2020 alle bezoekrecords te gaan breken. In de eerste paar maanden van dit jaar zag het museum de bezoekcijfers met vijftig procent stijgen door de succesvolle tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst en Kennis’. In diezelfde periode gaf koning Willem-Alexander al aan dat hij de volgende tentoonstelling ‘Besmet!’ graag zou openen.

De lockdown veranderde echter alle vooruitzichten. Hoewel ‘Besmet!’ al twee jaar in voorbereiding was, werd de opening van de tentoonstelling, die over de uitbraak van besmettelijke ziekten gaat, uitgesteld door de coronapandemie. Daarna was de tentoonstelling zo populair dat de vastgestelde timeslots telkens al weken van te voren waren uitverkocht.

In totaal van mocht het museum 63.925 bezoekers ontvangen. Ondanks de diverse lockdowns spreekt het museum over een redelijk goed jaar. In 2019 ontving het museum bijna 116.000 bezoekers.

Naturalis verwelkomde dit jaar ongeveer 300.000 bezoekers. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar, toen het museum eind augustus na een verbouwing weer open ging voor publiek. De helft van alle bezoekers in 2020 bezochten Naturalis voor de lockdown.

De 135.000 bezoekers die het museum Volkenkunde had verwacht, is niet gehaald. Het museum ontving dit jaar 60.000 bezoekers. “Het waren vooral jonge gezinnen met kinderen die ons bezochten”, zegt een woordvoerder.

Online colleges
De app van museum De Lakenhal, die normaal gesproken wordt ingezet als ondersteuning tijdens het museumbezoek, is voor nieuwe tentoonstellingen beschikbaar gemaakt zodat mensen thuis toch de museumervaring hebben. Lezingen die het museum organiseert zijn digitaal doorgegaan. Ook ontwikkelde met museum het ‘Thuisatelier‘ met thuisopdrachten opgezet in coronatijd.

Het Rijksmuseum van Oudheden opende in de lockdown een online thuismuseum met verschillende activiteiten en pop-up tentoonstellingen. Volgens een woordvoerder is het online museum goed bezocht.

Ook Naturalis spreekt van een geslaagde online opening. Tijdens de eerste lockdown is het virtuele museum ongeveer 40.000 keer bezocht. Speciaal voor scholen ontwikkelde Naturalis online lespakketten. Een woordvoerder laat weten dat de online colleges goed zijn bezocht. “Het is zeker dat we de online activiteiten blijven organiseren, ook na de coronacrisis. Voor scholen die ons niet zo makkelijk kunnen bezoeken is een online bezoek en het lespakket een uitkomst.”

Wereldse kerststallen
Bij Rijksmuseum Boerhaave steeg het bezoek aan de website met ruim 100.000 extra bezoeken naar 342.000. “Leuk, maar we kijken vooral uit naar 20 januari als we hopelijk weer open mogen voor bezoekers in ons museum”, voegt de woordvoerder toe.

Het online museum Volkenkunde is volgens een woordvoerder een succes. De ‘Wereldverhalen‘ op de site realiseerden 260.000 views. Voor de kerstvakantie organiseert het museum ‘De Winter Wonder Wereld’ met onder andere een tentoonstelling ‘Wereldse kerststallen’.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×