(Video: Robbert van Cleef).

Zo komt het 36e Leidse hofje eruit te zien

Voor het grootste deel onzichtbaar voor de Leidenaar wordt op dit moment een compleet huizenblok in het centrum van Leiden gerenoveerd. De panden waar het om gaat staan op een A-locatie, maar zijn inmiddels behoorlijk aan het verloederen. Daar begint nu verandering in te komen want de projectontwikkelaar is begonnen met slopen. En de architecten hebben plannen klaarliggen voor de bouw van een modern hofje.

Tussen de Breestraat en de Botermarkt komt het 36ste Leidse hofje, boven een ook nieuw te bouwen Albert Heijn. De supermarkt komt aan de kant van de Breestraat in het pand waar vroeger de Zeeman zat. Onder de Albert Heijn komt een fietsenkelder die vanaf de Botermarkt bereikbaar zal zijn.

Het Hof van Zurloh heet het bouwproject, naar de kledingwinkel met naai-atelier die er ooit gevestigd was. De naam is nog te lezen nog op de gevel aan de Breestraat. In de Mosterdsteeg komt een ingang naar de 25 luxe huurappartementen die er komen. Wie er wil wonen moet diepe zakken hebben, want de huur begint bij 1500 รก 2000 euro.

Leven
Het duurde bijna 10 jaar voordat het project van start kon gaan. “Dat komt omdat het een ontzettend ingewikkeld project is”, zegt architect Frank Mulder. “Er zitten twee gemeentelijke monumenten en een rijksmonument en daar moeten we rekening mee houden. Dus we hebben veel moeten overleggen met de gemeente en bovendien hebben we ook nog een crisistijd meegemaakt.”

Over twee jaar moet het allemaal af zijn. “Dan is het echt een mooie toevoeging aan de stad weer”, zegt architect Erik van Tussenbroek. “De stad gaat hier dan weer leven. Dat hebben we natuurlijk erg gemist op deze plek.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×