Nog geen daling coronacijfers, weer sterfgevallen in Oegstgeest

Het coronavirus weet in deze kerstvakantie nog van geen wijken. De besmettingsgraad blijft op recordhoogte en de ziekenhuisopnames en sterftecijfers namen deze week verder toe. In de Leidse regio valt Oegstgeest op met weer vier sterfgevallen.

Sinds het begin van de strengere lockdown, vorige week dinsdag, wacht Nederland met smart op een daling van het aantal nieuw gevonden besmettingen. Maar volgens het RIVM is het effect van de lockdown pas na het kerstweekend te zien. Want de positieve testresultaten gaan nog steeds vooral over mensen die vóór 15 december besmet zijn geraakt.

Zeer ernstig
Landelijk werden er het laatste etmaal ruim 11.500 nieuwe besmettingen gevonden. En dat is ook het gemiddelde van de afgelopen week. Nog niet eerder lagen de aantallen dagenlang zo hoog. Voor alle GGD-regio’s nu het risiconiveau ‘zeer ernstig’. Dat betekent dat overal meer dan 250 nieuwe coronagevallen per week worden gevonden. Landelijk ligt dat cijfer sinds vorige week boven de 400.

In ons GGD-gebied, Hollands Midden, ligt de besmettingsgraad nog zo’n tien procent boven het landelijke niveau. In de Leidse regio is het gemiddeld rustiger, met nu wekelijks zo’n 350 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Duidelijk hoger liggen de besmettingsrisico’s in Oegstgeest (470) en sinds deze week vooral ook Voorschoten (540).

Oegstgeest
Het RIVM waarschuwt dat het coronavirus nu ook in steeds meer verpleeghuizen binnenkomt. Gisteren waren er landelijk 718 tehuizen met besmettingen. Een week eerder waren dat er 614. En omdat juist hier de meest kwetsbare ouderen wonen, neemt nu ook het aantal sterfgevallen weer toe tot meer dan 500 per week.

Zoals eerder bericht, eist het virus opvallend veel slachtoffers in Oegstgeest. Vorige week vielen daar zes sterfgevallen te betreuren, deze week werden er in vier dagen vier nieuwe overlijdens gemeld. Een aanzienlijk deel van deze sterfgevallen betreft bewoners van het verpleegtehuis Van Wijkerslooth, waar sinds vorige week het Rode Kruis bijstand verleent omdat er ook zorgpersoneel uitviel door het coronavirus.

Uit andere gemeentes in de Leidse regio zijn deze week nog geen sterfgevallen gemeld. In de wijdere omgeving vielen Gouda en Alphen niet voor het eerst op met hoge sterftecijfers. Deze week ging het om en vier sterfgevallen.

Tot in januari
De hoge besmettingsaantallen van de laatste twee weken beginnen deze week ook door te werken in de ziekenhuisopnames. Begin vorige week meldde Sleutelstad dat er landelijk al bijna 200 nieuwe coronapatiënten per dag werden opgenomen, maar de laatste dagen ligt dat getal al gemiddeld boven de 300.

Daardoor lopen ziekenhuizen snel vol. Begin vorige week waren er 1872 bedden nodig voor mensen met corona, vandaag komt dat aantal al bijna op 2400. Gevreesd wordt dat deze stijging tot in januari doorgaat – of langer, als een te ‘gezellige’ kerst voor nieuwe besmettingen blijkt te zorgen.

Dit bericht past in het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×