(Impressie Lead Leiden: Red Company).

Nieuwe kans voor protest tegen LEAD

Bewoners kunnen sinds vorige week bezwaar maken tegen de drie geplande woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan. Het project LEAD is niet onomstreden. De wijkvereniging roept dan ook op om in actie te komen door een zogeheten ‘zienswijze’ in te dienen. Een poging tot een referendum en meerdere inspraakrondes veranderden tot dusver weinig aan de bouwplannen.

Het gaat om drie gigantische torens van 115, 85 en 65 meter hoog. Het zou in een klap het hoogste punt van Leiden worden. Naast horeca en maatschappelijke voorzieningen zijn de gebouwen goed voor 580 woningen. Onder de torens komt een parkeergarage met 347 plekken en er komen 1700 plekken voor fietsen. De projectontwikkelaar verwacht ongeveer 6,5 jaar nodig te hebben voor het bouwen van de torens.

Handleiding
Tussen de originele ideeën en het huidige bestemmingsplan zit weinig verschil. “Er is wat aan geschaafd, maar in de kern is het precies hetzelfde. Het is nog steeds even massaal en even hoog”, zegt bewoner Nick Smit. Hij nam eerder het initiatief tot een referendum over de woontorens. Dat kwam er niet van. Nu hoopt hij net als de wijkvereniging Leiden Noord dat veel mensen een zienswijze indienen.

De wijkvereniging heeft daarvoor een soort van handleiding op haar website gezet. Er staan punten, bijvoorbeeld het grote volume of de effecten op het verkeer, waar bewoners het mogelijk niet eens mee kunnen zijn. “Op basis van uw zienswijze kan de gemeente het besluit nog aanpassen. Het is dus belangrijk om uw bezwaar te laten horen”, schrijft de wijkvereniging.

Stil
Of er daadwerkelijk wat met de bezwaren van bewoners gaat gebeuren staat niet vast. “Ik maak mij geen illusies”, zegt Smit. Desondanks gaat hij een zienswijze indienen. “Ik vind dat je in een stad als Leiden niet een toren van 115 meter moet willen. Dat is zonde en doet afbreuk aan het historisch beeld. Je moet je laten horen als je daar de kans toe krijgt.”

Het indienen van een zienswijze kan tot en met 28 januari. Smit verwacht dat ‘een redelijk aantal mensen’ dat zal doen. “Als je namelijk nu stil bent, kun je daarna niet meer in bezwaar gaan”, zegt hij.

Dat komt door de procedure rondom nieuwe bouwplannen. Nadat bewoners hun zienswijze hebben ingediend kan het plan worden aangepast. De gemeenteraad neemt er vervolgens een besluit over. Daarna krijgen bewoners wederom de kans om te protesteren. Hun beroep wordt dan behandeld door de Raad van State. Maar dat kan alleen als bewoners in deze fase een zienswijze hebben ingediend.

Al met al is er nog een lange weg te gaan voordat de eerste paal de grond in kan. Hoe lang dat precies gaat duren is met al deze procedures moeilijk te voorspellen, maar Smit verwacht dat het pas na 2021 zal zijn.

Leiden Politiek LEAD


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×