(Foto's: Chris de Waard).

Boomspiegels Hooigracht volgestort met keien

De spiegels van de pas aangeplante bomen aan de Hooigracht zijn afgelopen week door de gemeente gevuld met brokken basaltsplit. Dat is vulkanisch gesteende dat doorgaand wordt gebruikt om parkeerplaatsen of opritten te verharden. Volgens de gemeente zorgt dat voor een nettere afwerking en gaat het ook de groei van onkruid tegen. De Partij voor de Dieren snapt er helemaal niets van.

Op veel plekken in de stad zijn de boomspiegels de afgelopen jaren ingezaaid met bijvriendelijke mengsels. Ook zijn veel boomspiegels voor de doel fors vergroot. Maar niet aan de Hooigracht. Het is blijkbaar niet de bedoeling dat hier een ‘Honey 🐝 Highway’ ontstaat, want een bolletje of bloemetje planten is er zo niet bij.

Volgens de gemeente wordt het basalt volgens het handboek openbare ruimte toegepast in gebieden met ‘een intensief en gemengd stedelijk gebruik’. Het gaat daarbij onder andere om winkelgebieden. “Het watergeven van de bomen in de nazorgperiode gaat ook makkelijker zonder beplanting”, schrijft een woordvoerder na vragen van Sleutelstad. Of de versteende straat in de toekomst alsnog groene eilandjes krijgt, is niet helemaal uitgesloten. “Na de nazorgperiode zou er eventueel wel beplanting in kunnen.”

Van Schaik kruiste afgelopen september ook al eens de degens met wethouder North over het wegborstelen of verbranden van stoepplantjes. Ze bood hem toen een stoepplantjesposter aan.

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren in Leiden vindt de ‘grindbakken’ een uiterst triest gezicht. “Onkruid bestaat niet. Het is ongepland groen, maar je kunt het ook stoepplantjes noemen. Dat schermen met het handboek kwaliteit openbare ruimte is stuitend. Uitgangspunt zou moeten zijn: hoe kan je biodiversiteit in dit versteende gebied mogelijk maken. Niet: hoe houd ik mezelf zoveel mogelijk aan achterhaalde regels.”

Van Schaik zegt van een wethouder met biodivers vergroenen in zijn portefeuille meer ambitie en doortastendheid op dit gebied verwacht te hebben. “Maar ik lag al eerder met Ashley North in de clinch over meer ruimte voor stoepplantjes. Hij wil het gewoon niet, en het is mij een raadsel waarom hij zich er zo tegen verzet. Dit is bovendien nogal krom. Inwoners worden opgeroepen om boomspiegels te vergroenen, maar zelf geeft de gemeente niet het goede voorbeeld. Gemiste kans dus.”

Duurzaamheid Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×