Stoepplantjes in de Leidse hortus. (Foto: Nathalie Winkster).

Leidse stoepplantjes op de kaart

Stoepplantjes zijn taaie rakkers die je snel over het hoofd ziet. Ze zijn overal en worden vaak weggezet als onkruid. “Zonde”, vindt Mathilde Simons van de Hortus Botanicus Leiden. Met het project Stoepplantjes zet zij, samen met Nienke Beets en kunstenaar Stephan Timmers, deze alledaagse stadsnatuur letterlijk en figuurlijk op de kaart. Het maken van een mooi geïllustreerde kaart kost echter veel tijd en geld. Daarom is vorige week een crowdfundingsactie op voordekunst.nl gestart.

Mathilde Simons van de Hortus Leiden over de crowdfundingsactie voor een stoepplantjeskaart.

“Ons doel is om een kunstzinnige kaart van Leiden te maken waarmee iedereen kan helpen bij het onderzoek naar stoepplantjes”, vertelt Simons. Het leuke aan dit project is, dat welke gebouwen er op de kaart komen te staan, volledig afhangt van de donateurs. “Bij een donatie van 150 euro mag je zelf een gebouw kiezen dat Stephan vervolgens in 3D op de plattegrond zet”, legt Simons uit. Te duur? Voor een kleinere donatie tekent hij een bankje of lantaarnpaal. Doneren kan tot 27 november.

Hoewel stoepplantjes belangrijk zijn voor de natuur, is er nog verrassend weinig over bekend. Met de stoepplantjeskaart kan iedereen, samen of alleen, bijhouden waar de stoepplantjes van Leiden staan. Door dit te doen worden gegevens over de plantjes verzameld, die de onderzoekers kunnen gebruiken. Vanaf volgend jaar kan iedereen meewerken aan dit groene ‘citizen science project’.

Neem ook eens een kijkje op www.stoepplantjes.nl voor meer informatie en leuke extra’s over stoepplantjes. Voor de liefhebber zijn, in de winkel van Hortus Botanicus Leiden, sinds kort ook stoepplantjesproducten te koop.

Duurzaamheid Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×