(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude verbonden door lichtpuntjes

Een lint van lichtpuntjes zorgde donderdagavond, kerstavond, voor verbinding in Zoeterwoude. Caféhouder Yvonne van der Geest en de Leidse stadsdichter Marianne van Velzen bedachten de actie waarbij iedereen in Zoeterwoude om 19.00 uur een ‘lichtpuntje’ voor het raam of in de tuin zette.

De ruim 3000 lichtpuntjes werden in de weken voor de actie versierd door de dagbesteding voor mensen met een beperking, Swetterhage, leerlingen van basisschool Het Avontuur, zorglocatie Emmaus en een groep enthousiaste vrijwilligers. De actie startte met de voordracht van het gedicht ‘verbinden met licht’ dat Van Velzen speciaal voor de actie heeft geschreven. Daarna staken ‘oma Toos’ en haar kleinkinderen het eerste kaarsje aan op het terras van Café de Meester in Zoeterwoude-Dorp.

Van der Geest bedacht de actie om de inwoners van Zoeterwoude in een tijd waarin niet iedereen die dat zou willen bij elkaar kan zijn op een vrolijke manier met elkaar te verbinden. In de week voor kerst trokken vrijwilligers door het dorp om alle Zoeterwoudenaren die met de actie wilden mee doen gratis een lichtpuntje aan te bieden.

Rijndijk
Ondanks dat het idee voor de actie in Zoeterwoude-Dorp werd geboren, zochten Van der Geest en vriendinnen direct de aansluiting met Zoeterwoude-Rijndijk. “Dorp en Rijndijk zijn toch altijd al een beetje twee aparte delen. Maar juist met deze actie wilden we ook die verbinding zoeken en duidelijk maken dat we één dorp zijn”, vertelt vrijwilliger Carla Zandbergen. Door ook lichtpuntjes in ‘De Rijndijk’ uit te delen en een lint van licht te maken langs het Molenpad, dat de twee dorpskernen met elkaar verbindt, werd die eenheid nog eens extra benadrukt.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×