Antoinette van den Houten staat met haar kraam bij de Intratuin in Voorschoten.

Oliebollenkraam bij tuincentrum: 'Iedereen belt of ik wel open ben'

Als het ’s ochtends buiten nog donker is en er op straat nog niemand is te zien, zijn veel oliebollenbakkers deze dagen al druk met het maken van beslag en bakken van bollen. Maar wat als je een stavergunning voor je kraam hebt op het parkeerterrein van een tuincentrum in Voorschoten en het tuincentrum dicht is omdat het geen essentiële waar verkoopt?

Dan is het wel heel stil, weet ook Antoinette van den Houten. Op het terrein bij de Intratuin is alleen haar oliebollenkraam  sinds maandagmorgen open. Aan het begin van de dag heeft de leverancier balen vol meel en suiker gebracht en al snel staat de telefoon van Antoinette roodgloeiend. “Iedereen belt of ik wel open ben.” Ja, ze is open, zegt ze tegen mediapartner Omroep West.

De dagen rond Kerst is ze dit jaar dicht gebleven, terwijl ze andere jaren dan ook flink verkoopt. “Normaal sta ik hier dan wel, maar er was geen kerstbomenverkoop en geen kerstfair bij Intratuin. Dus het had geen zin.” Maar nu in de opmaat naar de jaarwisseling weten de klanten haar wel te vinden. “Ik sta hier al 23 jaar en daarvoor stond mijn moeder er. Dus de klanten komen wel.”

Thuis opeten
Met gemak tilt Van den Houten een ton met beslag van 45 kilo op het aanrecht en gooit in een moordend tempo de bollen in het vet. De eerste klanten komen al langs. Anders dit jaar is dat de bollen en flappen niet op het terrein gegeten mogen worden. “Ik heb een vergunning voor dit terrein, maar de horeca mag hier ook niet open. We vragen dus de klanten of ze ze op willen eten in de auto of buiten het terrein van het tuincentrum.”

Ondertussen wordt er gebouwd aan een oliebollen drive through. De laatste twee dagen van dit jaar staat er een dubbele bezetting in de kraam, maar de klanten mogen niet uit hun auto. “Met die drukte is het veel te moeilijk om je aan de anderhalve meter te houden. Dus toen hebben we de drive through bedacht. Dan blijft het zo veilig mogelijk.”

Economie Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×