De Oude Morsch voert de lijst met meest onveilige buurten van Nederland aan. (Foto: Google Maps).

Onderzoek verkeersveiligheid: 'Meeste risico op ongeluk in Leiden'

Van alle steden in Nederland is de binnenstad van Leiden het meest verkeersonveilig. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. In de top 20 van meest onveilige buurten in Nederland staan maar liefst zes Leidse wijken. De Oude Morsch voert de lijst aan als buurt met de meeste kans op een verkeersongeval.

RTL Nieuws heeft de ongevallen- en verkeersgegevens van Rijkswaterstaat en TomTom over de periode van 2017-2019 bekeken en voor 10.000 buurten in Nederland het risico op een ernstig ongeluk berekend. In het totaal kregen 32 van de 54 Leidse buurten de slechtste score van 1 ster toebedeeld. Dat geldt overigens voor veel oude binnensteden: ook in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht is het risico op verkeersongevallen groter is dan elders in het land.

De gemeente Leiden laat in een reactie aan de nieuwszender weten ‘dat er de komende jaren flink geïnvesteerd wordt in verkeersveiligheid’. Daarvoor is bijna 1 miljoen euro aan Rijkssubsidie beschikbaar, zodat 30-kilometerzones beter in kunnen worden gericht en snelheidsbeperkende maatregelen kunnen worden genomen, zoals het aanleggen van drempels. Eerder deze maand vroeg de gemeenteraad in een breed gesteunde motie ook al om een verbetering van de verkeersveiligheid op de Morsweg.

Leidse regio
Ook voor de andere gemeenten in de Leidse regio is per wijk een verkeersveiligheidsscore berekend. Voorschoten komt daarbij als slechtst van de vier buurgemeenten van Leiden uit de bus: een derde van de wijken krijgt daar maar 1 ster (Adegeest, Centrum, Bloemenwijk en Vlietwijk). In Leiderdorp krijgen de buurten rond het Zijlkwartier, de Winkelhof en de Vogelwijk de slechtste score. Oegstgeest (Haaswijk-West) en Zoeterwoude (De Goede Herder) komen als beste uit de bus met slechts één wijk per gemeente met 1 ster.

112 Sleutelstad Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×