(Foto: Rob van Dullemen).

Kerstcijfers corona: een daling van niks

Het aantal nieuw gevonden coronabesmettingen is dit weekend voor het eerst in tien dagen onder de 10.000 per dag gekomen. Maar er kwamen met Kerst ook veel minder mensen naar de teststraten en het weektotaal was nog steeds bijna even hoog als de vorige week. Nederland is nog steeds één van de Europese landen met het allerhoogste besmettingsniveau.

Ons land telde afgelopen week 426 nieuwe coronagevallen per honderdduizend inwoners. Dat was maar vier procent minder dan vorige week. Alleen in Litouwen en de dwergstaatjes Liechtenstein en San Marino is de situatie vergelijkbaar met die in Nederland.

Stilte
Zondag was het twaalf dagen geleden dat in ons land strengere lockdown-maatregelen werden ingevoerd. En uitgaand van de incubatietijd van Covid-19 en de tijd die gemoeid is met testen moest nu de gehoopte daling van het aantal besmettingen zichtbaar worden.

Tot nu toe stelt de daling nog niks voor. Na enkele dagen met ruim 11.500 positieve tests waren de cijfers van zaterdag en zondag (9900 en 9100) wel een stuk lager, maar het lijkt erop dat dit puur het gevolg was van stilte in de teststraten. In onze regio was de opkomst vrijdag al bijna twee keer zo laag als de voorgaande dagen; zaterdag ging er nog eens een kwart af. Het percentage gemeten besmettingen bleef hoog. En dat is geen goed teken.

In de komende dagen moet blijken of de besmettingscijfers alsnog gaan dalen. En zelfs als dat zo is, zou het zomaar kunnen dat tegen 10 januari weer een stijging volgt – omdat veel mensen elkaar in de kerstdagen hebben opgezocht.

Oegstgeest
Ook in Hollands Midden blijft de situatie volgens de RIVM-normen ‘zeer ernstig’. Hier werden afgelopen week 3446 nieuwe besmettingen gevonden, of 447 gevallen per honderdduizend inwoners. Dat is dus hoger dan het landelijke gemiddelde.

Katwijk en Teylingen blijven twee belangrijke brandhaarden. In Leiden en directe omgeving is de situatie wat gunstiger (342 per honderdduizend) en dat geldt zeker voor Leiderdorp (302) en de stad Leiden (312).

Oegstgeest viel voor de derde achtereenvolgende week uit de toon, met opnieuw 125 besmettingen. Dat zijn er 504 per honderdduizend inwoners. Ook waren hier opnieuw vijf sterfgevallen te betreuren. In twee weken tijd zijn nu in Oegstgeest elf personen aan Covid-19 overleden. In de eerste negen maanden van de coronacrisis telde het dorp maar zes sterfgevallen, maar sinds een virusuitbraak in het verpleeghuis Van Wijkerslooth is het hard gegaan.

In de Leidse regio waren er verder alleen twee sterfgevallen in Leiderdorp. Daarnaast hadden Gouda (acht) en Alphen (vier) opnieuw veel doden door corona te betreuren.

Kritiek
Landelijk is de druk van corona op de zorg verder opgelopen. Zondag kwam het aantal bezette ziekenhuisbedden op 2428. Dat is nog maar een fractie lager dan in de piek van eind oktober. Het verschil is dat er nu meer personeel uitvalt – en dat de stijging nog zeker een week lijkt door te gaan. Op de intensive care liggen nu 631 mensen met corona en dat is al meer dan bij de najaarspiek.

Ook in de verpleeghuizen is de situatie weer kritiek. Gisteren waren er al 769 tehuizen waar in de laatste twee weken besmettingen zijn gemeld. Dat waren 125 tehuizen meer dan een week geleden. Niet voor niets deden zorgorganisaties in Groningen en Twente gisteren een beroep op het leger voor bijstand in de verpleeghuizen. De tweede golf is nog niet op zijn retour.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×