Op meerdere plekken in Leiden branden de straatlantaarns. Hier moeten de kastjes dus worden vervangen. (Foto's : Chris de Waard).

Leidse regio stapt over op slimme openbare verlichting: Liander vraagt hulp aan inwoners

In de gemeenten in de Leidse regio wordt de komende periode een nieuw digitaal systeem in gebruik genomen om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. Netbeheerder Liander gaat de oude besturingskastjes vervangen. Met de nieuwe digitale technologie kunnen gemeenten zelf de openbare verlichting per gebied besturen.

Voor het vervangen van de oude besturingskastjes roept Liander de hulp in van de inwoners van Oegstgeest, Voorschoten, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude om mee te helpen oude kastjes op te sporen. Op plaatsen waar deze oude besturingskastjes nog aanwezig zijn, blijft de straatverlichting overdag branden. Op die plekken moeten de kastjes dus vervangen worden. De netbeheerder vraagt inwoners om een melding bij de gemeente te doen als de straatverlichting overdag aan staat. De gemeente geeft het vervolgens door aan Liander. Het grootste deel van de oude schakelkastjes is al vervangen, maar van niet alle kastjes met een ToonFrequent-ontvanger is de exacte locatie bekend.

Niet melden
Overigens wordt er bij de gemeenten verschillend gedacht over het doen van een melding als de lantaarns overdag aan staan. Gemeente Zoeterwoude doet een oproep aan haar inwoners om het te melden als straatverlichting brandt, maar Leiderdorp waarschuwt juist dat het niet nodig is om melding te doen, zij zijn op de hoogte van de werkzaamheden.

De periode waarin de straatverlichting overdag wordt aangezet, duurt tot vrijdag 5 februari. Op 1 april stopt het ToonFrequent-signaal van Liander voor de openbare verlichting in Zuid-Holland definitief.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×