De nieuwe Lorentz-torens zijn niet geworden wat de gemeenteraad er van had verwacht. (Foto: Chris de Waard).

'Discussieer over kwaliteit in plaats van hoogte nieuwe woontorens'

Het is deze week de ‘Week van de Leidse hoogte’, waarin de gemeente op zoek is naar meningen over hoogbouw in Leiden. Wethouder Fleur Spijker zegt in Politiek071 dat het niet de vraag is óf er hoogbouw komt in de stad, maar waar die moet komen en hoe die eruit ziet. Als het aan D66-raadslid Sander van Diepen ligt, moet het daarnaast ook gaan over hoe mooi hoogbouw kan zijn. “Hoe leuk zou het zijn als we het een Leids tintje kunnen geven?”

In de ‘Week van de Leidse hoogte‘ gaat het over de toekomst van hoogbouw in Leiden, vertelt Spijker. “We vragen inwoners wat ze van de kwaliteit van hoogbouw verwachten, hoe het zit met de zichtlijnen en waar er ruimte is.” Voor Leidenaren die hoogbouw niet zien zitten, heeft de wethouder daarom slecht nieuws. “We willen een stad zijn waarbij woningen niet alleen beschikbaar zijn voor mensen die meer geld hebben.” Om die reden kan tijdens de stadsgesprekken niet worden meegepraat over de vraag óf er woontorens moeten komen, maar alleen over de invulling van de gemeentelijke ambities voor hoogbouw.


Politiek verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met wethouder Fleur Spijker

Ook D66-raadslid Sander van Diepen wil het debat over hoogbouw in de stad liever wat breder voeren. “Woontorens zijn heel zichtbaar, net als de schoorsteen in het Energiepark of een kerk. Dan mag je best wel wat eisen stellen aan wat je dan ziet”, vindt hij. Raadslid voor het CDA Josine Heijnen is het daar wel mee eens, maar ziet ook dat er de afgelopen jaren plannen zijn gemaakt of gebouwen zijn gebouwd, waarbij die discussie niet is gevoerd. Bij bijvoorbeeld de Lorentz bij het station of LEAD was dat wel mogelijk geweest, maar heeft de gemeenteraad anders besloten. Maar voor Heijnen staat voorop dat hoogbouw goed in de omgeving moet passen en dat er draagvlak voor is. Dat laatste ontbreekt vaak, blijkt uit protesten en wijkenquêtes.

Geen schoonheidsprijs
“In deze stad moeten we wel kiezen voor hoogbouw”, zegt Van Diepen daarop. “We kunnen niet uitbreiden en als je niet de breedte in kunt, dan moet je de hoogte in. Dat is dus de enige manier om woningnood aan te pakken.” Hij is het met Heijnen eens dat de hoogbouw uit het verleden niet altijd de schoonheidsprijs verdient, maar wil dat debat daarom nu snel gaan voeren. Heijnen wijst er daarbij wel fijntjes op dat de afspraken in de huidige hoogbouwvisie de afgelopen tijd ook zijn opgerekt of genegeerd, waarmee ze zich afvraagt of zo’n debat wel zin heeft. “Als inwoner van Leiden vraag ik me dan af of ik het stadsbestuur nog kan houden aan de afspraken die we hebben gemaakt.”


Politiek verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met raadsleden Sander van Diepen (D66) en Josine Heijnen (CDA)

In deze ‘Week van de Leidse hoogte’ kunnen Leidenaren meepraten in digitale stadsgesprekken van maximaal vijftien personen per keer. Verder kunnen ze hun mening geven in een online enquête, die volgens de wethouder de afgelopen tijd al ongeveer zevenhonderd keer is ingevuld. Ook wordt het inwonerspanel geraadpleegd. De gemeente verwerkt alle input vervolgens in de hoogbouwparagraaf van de omgevingsvisie Leiden 2040, waarover de gemeenteraad later in debat gaat.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×