Jonne Moleman bij de uitreiking van de Leidse Sportprijzen in 2019. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Zwemster Jonne Moleman op weg naar Tokio: 'Ik geloof pas dat ze doorgaan als ik het startschot hoor'

Er klinken ferme uitspraken, dat de Olympische Spelen hoe dan ook door zullen gaan, maar de covidpandemie heeft de wereld nog steeds in haar greep. Parazwemster Jonne Moleman laat zich niet teveel leiden door de waan van de dag. “Aan die pandemie kan ik niets doen, ik doe mijn best en uiteindelijk is je gezondheid belangrijker.”

Moleman is een zwemster van wereldformaat, die al een aantal officieuze wereldrecords op haar naam heeft staan. Niet officieel erkend, want Moleman is parazwemster. De waardering voor haar prestaties hangt niet alleen af van de tijden die ze zelf zwemt, maar ook in welke klasse ze valt.

Waard
En dat laatste is een probleem, want de momenten om die internationale klassering te krijgen zijn zeer schaars in tijden van corona. En ondanks dat Moleman vorige maand bij het olympisch kwalificatietoernooi in Rotterdam goed presteerde, weet ze nog niet wat die resultaten waard zijn voor deelname aan de Paralympische Spelen die komende zomer ook in Tokio worden gehouden.

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met parazwemster Jonne Moleman over kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Tokio.

Moleman heeft beperkingen vanwege een dwarslaesie en een verlamming, ze zit in een rolstoel en ook de kracht in haar handen wordt steeds minder. “We passen steeds mijn slag een beetje aan”, zegt Moleman. Ondanks dat het OKT nog niet de echte zekerheid biedt om naar Tokio af te reizen, is Moleman blij dat ze daar kon starten. “Het is lastig om gemotiveerd te blijven trainen zonder aan wedstrijden mee te kunnen doen. Ik heb het beste uit mezelf gehaald, met de focus op mijn slag en daarbij hebben we niet naar de limieten gekeken.”

De weg naar Tokio is nog lang en onzeker. Maar Moleman is vastbesloten er alles aan te doen om straks zo goed mogelijk aan de start te verschijnen en dan wil ze natuurlijk ook het liefst het best mogelijke resultaat. “Ik zou het liefst op alle afstanden meedoen, maar ik denk dat ik zeker voor vier afstanden de limiet zou moeten kunnen halen.” Maar dat hangt dus nog af van de uiteindelijke weging van de beperking die Moleman heeft. Ze herkent zich wel in de uitspraak van andere sporters dat je uiteindelijk alles wil winnen. “Meedoen is misschien belangrijker, maar als je eenmaal in het water ligt, wil je toch winnen.”

Kans
Nu haar fysieke toestand verergert, probeert Moleman zo goed mogelijk te roeien met de riemen die ze heeft. De Spelen in Tokio zijn wellicht haar enige kans. “Ik probeer daar niet teveel aan te denken. Op mijn handicap heb ik geen grip, ik kan alleen iets doen en aanpassen aan mijn zwemmen. En verder hoop ik dat de Spelen deze zomer door kunnen gaan. Veel mensen zeggen van wel. Maar ik geloof het pas als ik het startschot hoor.”

Leiden Sport Jonne Moleman


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×