De huidige locatie van muziekpodium de X. (Foto: Archief).

Muziekpodium De X op zoek naar nieuwe locatie

Er gaat veel veranderen binnen de Leidse cultuursector, zo maakte cultuurwethouder Yvonne van Delft vorige week bekend. Muziekpodium de X moet hierdoor op zoek naar een nieuw onderkomen. Iets wat nog niet zo makkelijk is.

De X organiseert al sinds 1992 allerlei soorten wereldmuziek concerten, ook wel world jazz genoemd, in Leiden. Dit is begonnen op de Haarlemmerstraat in de oude bioscoop en daarna uiteindelijk terechtgekomen in de Qbus op de Middelstegracht. Maar deze locatie gaat sluiten. Daarom wordt er nu hard gezocht naar een alternatieve locatie, om de programmering voort te zetten.

Presentator Jaap van Sandijk in gesprek met Francis de Souza en John Witteman van muziekpodium X in de uitzending van Nieuws071. 

Aan de alternatieve locaties waar De X nu naar kijkt, zitten nogal wat haken en ogen. Zo is Scheltema een niet gesubsidieerd podium die het moet hebben van de commercie, zijn de zalen van Gebr. De Nobel te klein of juist te groot en is het bestaan van het Volkshuis te onzeker.

Synergie
Francis de Souza en John Witteman van De X zijn het dan ook absoluut niet eens met de veranderingen. Daarom schreven zij een brief aan de gemeenteraad waarin zij verzoeken om niet akkoord te gaan met het initiatief van het college van burgemeester en wethouders. Of er steun is voor dit verzoek is door de briefschrijvers lastig in te schatten. Er wordt gepraat met woordvoerders van verschillende cultuurinstanties, maar corona bemoeilijkt dit proces.

Volgens de Souza en Witteman is het vooral zonde dat de gemeente deze plannen heeft, omdat hiermee de bijzondere samenwerking binnen het muziekhuis verloren gaat. “Juist de combinatie van opleiden, oefenen, opnemen en optreden gaf een mooie synergie, iets wat nu gaat verdwijnen”.

Cultuur Leiden stoelendans cultuursector


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×