Stoelendans in Leidse cultuursector op komst

Er staan Leiden de komende jaren enkele forse veranderingen te wachten als het gaat om de locaties waar allerlei culturele voorzieningen een plek krijgen. Dat blijkt uit plannen van het college die vandaag naar de gemeenteraad worden gestuurd en een toelichting daarop van cultuurwethouder Yvonne van Delft. Zo verhuist de muziekschool van het Rapenburg naar het voormalige K&O-pand aan de Oude Vest en verdwijnt het Muziekhuis aan de Middelstegracht.

Voor optredens die nu nog in de Qbus-zaal van het Muziekhuis plaatsvinden, wordt gekeken naar andere podia in de stad. Met name bij Gebr. de Nobel. Daarvoor is wel een flinke verbouwing  nodig. Zo wordt onderzocht of de enorme trap daar kan verdwijnen zodat op de begane grond meer ruimte komt en op de eerste verdieping een nieuwe zaal ontstaat.

De oefencabines voor bandjes verhuizen als het aan het college ligt naar broedplaats Nieuwplaatz aan de Sumatrastraat. Muziekpodium de X dat ook gebruik maakt van het Muziekhuis, moet ook op zoek naar een nieuwe plek. Het bestuur heeft een brief van tien kantjes aan de gemeenteraad gestuurd waarin ze hun zorgen uiten. Volgens wethouder Van Delft kan de X naar Gebr. de Nobel.

Stadsgehoorzaal
Een andere grote wijziging die in de pen zit, is de verhuizing van de centrale bibliotheek naar de Breestraat. Binnenkort start een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheid om de bieb onder te brengen bij de Stadsgehoorzaal. Het pand aan de Nieuwstraat is vooral overdag in gebruik, terwijl dat bij de Stadsgehoorzaal vaak andersom het geval is. Wel worden daar de nodige congressen gehouden, maar het is volgens de gemeente nog maar de vraag of die na de coronapandemie weer allemaal terugkeren.

Het huidige onderkomen van BplusC aan de Nieuwstraat zou dan een nieuwe functie krijgen. Die nieuwe invulling moet volgens Van Delft wel bijdragen aan de economie in het centrum. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een winkelrondje in dat gebied en we moeten goed rekening houden met de bedrijvigheid in dat deel van het centrum.” Als mogelijke invulling noemt Van Delft bijvoorbeeld een hotel in het uit drie panden bestaande BplusC-complex. Daarvoor is dan ook wel een flinke verbouwing nodig. De overdekte binnentuin zou daarbij ook weer open kunnen.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Politiek stoelendans cultuursector


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×