De recent opnieuw ingerichte Hooigracht is een voorbeeld van een voetgangervriendelijk gebied. (Archieffoto: Reanne van Kleef)

Leiden heeft loopambities: 'In het centrum willen we de voetganger op één zetten’

Leiden is sinds vorige week de derde stad in Nederland met een voetgangersbeleid. Met name in het centrum van de stad wordt zoveel mogelijk vrij baan gemaakt voor mensen die te voet zijn. De vraag om de binnenstad geschikter te maken voor deze groep verkeersdeelnemers klonk al langer. Wethouder Ashley North hoopt de stad in 2030 ‘bijzonder voetgangervriendelijk’ te hebben gemaakt.

“Iedereen die in zich in Leiden duurzaam voortbeweegt juichen wij toe, of dat nu op de fiets of lopend is”, vertelt North aan Sleutelstad. “Decennialang is er ruimte voor de auto gemaakt en dat heeft onveiligheid gecreëerd. In de binnenstad zetten we vanaf nu de voetganger op één, en daarbuiten de fietser.”


Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Ashley North

De recentelijk verbouwde Hooigracht kan volgens North gezien worden als een voorbeeld van hoe het beleid er in praktijk uitziet. “Er is een brede stoep en extra fietspad, wat ten koste is gegaan van parkeerplaatsen en de breedte van de weg”, legt hij uit. “Dit sluit aan bij het beleidsprogramma, waarin staat dat we meer ruimte willen voor de voetganger met een betere inrichting van de openbare ruimte. De voetganger moet zich prettig en veilig kunnen voortbewegen in onze drukke en dichtbevolkte stad.”

De gemeente zet verder ook in op meer rustplekken en bankjes, rolstoelvriendelijke bushaltes en overzichtelijkheid bij zebrapaden. “We hebben het plan besproken met groepen bewoners en belanghebbende organisaties,” zegt North. “Nu ligt het programma open voor inspraak, dus ik nodig iedereen met vragen, opmerkingen of ideeën uit om ons te benaderen via mail of onze website.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×