Bert Buirma in de huidige kapel in zorgcentrum Roomburgh. (Foto: Gerry van Bakel).

Zorgcentrum Roomburgh wil elfde lustrum vieren met een boek vol verhalen

Het rooms-katholieke zorgcentrum Roomburgh aan het Rijn-Schiekanaal viert dit najaar zijn 55ste verjaardag en directeur Bert Buirma wil dan graag een herdenkingsboek uitbrengen met persoonlijke geschiedenissen. “We willen graag nog zoveel mogelijk verhalen ophalen uit de eerste hand.”

Bewoners van het eerste uur zijn er natuurlijk niet meer, maar wellicht wel oud-medewerkers of familieleden van bewoners. “We hebben nu nog iemand in de keuken werken, die al veertig jaar bij Roomburgh werkt”, zegt Buirma. “Zij kan mooie verhalen vertellen over hoe het vroeger was.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met directeur Bert Buirma van r.k. zorgcentrum  Roomburgh over het boek ter van het elfde lustrum.

Want er is veel veranderd in die ruim halve eeuw. “Toen dit huis werd gebouwd, was alles verzuild”, vertelt Buirma. “Dus al er een protestants tehuis was, moest er ook een katholiek tehuis komen. En dat werd Roomburgh. We zijn nog steeds zelfstandig en houden onze katholieke identiteit in ere. Er zijn plannen voor een nieuwe kapel. In het voorjaar kan de eerste spade de grond in.” De bestaande kapel bevindt zich beneden in de kelder, de nieuwe kapel wordt aan de voorkant gebouwd naast de ingang. “Het geld voor de bouw is bijeengebracht door donaties.”

Geloof
Wat in de afgelopen vijfenvijftig jaar niet is veranderd is de gemeenschapszin in Roomburgh, aldus Buirma. “Er wonen hier zo’n 85 mensen in het huis en nog eens zoveel in de flat met aanleunwoningen ernaast. Daarnaast zijn er ook mensen in de omliggende wijk die hier komen om bijvoorbeeld een kerkdienst bij te wonen.” Niet dat iedereen in Roomburgh het katholieke geloof aanhangt. “Ik denk dertig tot veertig procent van de bewoners.”

Het coronavirus heeft ook het dagelijks leven in Roomburgh beïnvloed. “Tijdens de eerste lockdown ging alles dicht en wij ook, maar nu proberen we wel gewoon open te blijven. Maar alle activiteiten zijn wel minder groot en kleinschaliger. We proberen ook het onderlinge contact tussen bewoners aan te moedigen. Dat mensen bij elkaar een kopje thee gaan drinken. Om te voorkomen dat mensen vereenzamen. Zo hebben we sinds kort een mannensoos, waar de mannen van Roomburgh bij elkaar komen.”

Bijdrage
Het jubileum van Roomburgh staat voor november op de planning. “Of we het groots kunnen vieren, valt nog niet te zeggen. Maar we willen in ieder geval dat boek maken. We willen nog zoveel mogelijk mensen gaan interviewen. Maar mensen die een verhaal kennen, mogen dat ook zelf schrijven en naar ons opsturen.” Daarnaast zijn foto’s ook van harte welkom.

Iedereen die een bijdrage wil leveren kan het beste contact opnemen met Diana Lek. Stuur een email naar info@roomburgh.nl of bel tijdens kantooruren 071-5892200.

 

 

 

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×