De Lorentz. (Archieffoto: Chris de Waard)

Bouw Lorentz-toren weer uitgesteld: ‘We weten wel wat we willen’

De eerste steen van de derde toren van de Lorentz laat zeker nog een jaar op zich wachten. Dat vertelt ABC Planontwikkeling aan Sleutelstad. De bouw van de 70 meter hoge toren stond gepland voor de zomer van 2021, maar dat is niet meer realistisch. Het ontwerpproces heeft door corona vertraging opgelopen.

“Door corona kunnen we niet zomaar samen met de gemeente over een ontwerp buigen”, zegt Marcel Loosen van ABC Plantontwikkeling. Het bedrijf nam in april 2020 de tweede fase van het Lorentz project over, waarna het overleg met de gemeente is gestart. “We hebben verschillende schetsontwerpen en veel ideeën. We weten wat we willen, maar het blijft lastig met online overleg.”

Er moet nog veel besproken worden komend jaar. Wethouder Fleur Spijker stelt strenge eisen aan hoogbouw in Leiden en de Lorentz ligt in de duurzaamste kilometer. “Het kantoor moet getransformeerd kunnen worden, zodat zich er in de toekomst ook verschillende bedrijven kunnen vestigen”, legt Loosen uit. “We kijken nu niet alleen naar energie opwekken op het dak, maar ook naar een andere ruimtelijke indeling. Daarbij focussen we ons door corona veel meer op ventilatie en de toevoer van frisse lucht. Al deze ideeën gaan gepaard met veel overleg.”

Gezond clubhuis
“Door corona is de kantorenmarkt zich gaan heroriënteren”, vertelt Loosen. “Er zal in de toekomst meer worden thuisgewerkt, waardoor het kantoor meer een ontmoetingsplek wordt. Je zou het kunnen zien als een soort clubhuis, waarbij gezondheid voorop staat. Zo zorgen we niet alleen voor veel frisse lucht, maar komt er ook een grote trap bij binnenkomst om mensen te motiveren de trap te nemen. De liftkoker zal niet centraal in het gebouw staan.”

Leiden De Lorentz


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×