Voorzitter Mitchel Wiegand Bruss van Student voor Leiden (Foto: still uit promotievideo).

Nieuwe politieke partij in Leiden: door studenten, voor de hele stad

Leiden heeft er sinds vandaag een nieuwe politieke partij bij: Studenten voor Leiden. De partij wordt bestuurd door studenten, maar is er voor de hele stad, zegt voorzitter en oprichter Mitchell Wiegand Bruss.

Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met voorzitter Mitchell Wiegand Bruss van de nieuwe studentenpartij.

Het idee voor een eigen politieke partij ontstond in 2019. Een groep studenten probeerde om de plannen van de gemeente voor het nieuwe verkameringsbeleid tegen te gaan. “Ik merkte onder veel vrienden en andere studenten dat er een grote ontevredenheid is over het woonbeleid van de gemeente.” Afgelopen zomer had Wiegand Bruss veel tijd en richtte de politieke partij op. Al snel sloten zich andere enthousiastelingen bij hem aan en samen vormden ze een bestuur van de partij.

Doelen
De doelen van de partij zijn ondergebracht in vijf speerpunten die te vinden zijn op de website. De thema’s die aan bod komen zijn: participatie, woonklimaat, duurzaamheidsbeleid, infrastructuur en horeca. Voor de voorzitter is het grootste doel om de verhouding tussen studenten en andere inwoners uit de stad gezonder te maken. “Die twee groepen nader tot elkaar brengen. Niet voor studenten maar door studenten voor de hele stad.” Later volgt een meer uitgebreid programma.

Promotievideo  Studenten voor Leiden

Wat Studenten voor Leiden onderscheidt van grotere gevestigde partijen, is dat jongeren centraal staan. “Bij andere partijen worden ook jongeren betrokken en vertegenwoordigd maar vormen ze niet de kern van de partij. De leden zijn vaak ouder, waardoor de koers van de partij door hen wordt bepaald. Omdat wij wel jongere leden hebben zijn we daardoor in de kern fundamenteel anders.” Studenten voor Leiden is een democratische ledenpartij.

Steun
De voorzitter van de kakelverse partij rekent op veel steun. Hij hoort veel enthousiasme om zich heen. “We hebben nog weinig inhoudelijks gepubliceerd en hebben binnen één dag al 120 volgers op Instagram en de eerste dertig leden voor de partij hebben zich al aangemeld.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×