Kooyker blij met aandacht voor lokale boekhandels: 'Het is een groot gekkenhuis'

Sinds de lockdown half december mogen boekenwinkels hun deuren niet meer openen. Om de ondernemers van deze zaken te ondersteunen is een landelijke campagne gestart waarin wordt opgeroepen om lokale boekenwinkels te steunen. En met succes. “Het is een groot gekkenhuis”, zegt Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker aan de Breestraat.

Nu klanten niet meer naar de winkel komen, moeten de boeken naar de klanten. Die bezorging kost veel inspanning. “Eerst moet alles in pakjes ingepakt worden. Daarna worden de pakjes met een legertje van vrijwillige fietscouriers bezorgd met op maat gemaakte routes”, vertelt Van der Meer dinsdag in de Avond met Robbert op Sleutelstad.

Op een dag gaan er zo 150 pakketten de deur uit naar alle uithoeken van Leiden. Dat is voor pakketten best wel veel om te bewerkstelligen maar het komt nog niet in de buurt van wat er op een dag verkocht wordt als de winkel open is. “We zijn natuurlijk heel erg blij met alle bestellingen maar het is erg anders dan een gewone winkel runnen.”

Verschillend
De bestellingen die binnenkomen lopen zeer uiteen. Er worden meer verschillende boeken verkocht omdat mensen meer zelf op zoek moeten gaan naar wat ze willen lezen. “Normaal gesproken heb je een winkel die er aantrekkelijk uitziet met stapels boeken die mooi gepresenteerd zijn. Daardoor worden mensen getriggerd om die boeken te kopen, en kopen ze ook dingen die ze eerst niet van plan waren te kopen. Nu hebben ze meer een lijstje met boeken die ze ooit nog wilden lezen en nu bestellen. Er worden bijvoorbeeld minder boeken verkocht uit de top 10.”

Presentator Capser Chaudron in gesprek met Willeke van der Meer van Boekhandel Kooyker

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×