(Foto's: Eslin Cohen Stuart)

Boten in spoorweghaven moeten weg: ‘Niemand heeft mij verteld dat wij hier illegaal liggen’

In de Spoorweghaven bij de Haagweg blijken al jaren meer dan vijftig boten illegaal te liggen. Door vragen over vervuiling van zinkende bootjes heeft de gemeente besloten dat de ligplaatsen worden gegeven aan de bovensten op de wachtlijst en niet aan de eigenaren van de bootjes die er nu al liggen.

De situatie kwam aan het licht toen bewoners de gezonken of verlaten bootjes zat waren. “Studenten kopen een bootje voor de zomer, leggen hem hier gevuld met lege bierflesjes neer voor de winter en vergeten hem dan”, vertelt een bewoner. “Die boten zinken en als er ook een motor aan hangt heb je enorme vervuiling, dat wilden we graag oplossen.”

Marjolijn Heijboer van de belangenvereniging Haagwegkwartier bevestigt dat de zinkende boten al jaren een probleem zijn. “Tien jaar geleden was het er al”, aldus Heijboer. “Nu zijn het de bewoners die de gezonken boten melden aan de gemeente, waarna het soms vier maanden duurt voordat die weg zijn. Dan is het water al vervuild.”

Marjolijn Heijboer bij een half gezonken boot in de Spoorweghaven

Een bewoner kreeg de Partij voor de Dieren zo ver om schriftelijke vragen op te stellen over de vervuiling van de boten, en kwam er zo achter dat alle boten in de Spoorweghaven illegaal liggen. “Ik vind het jammer voor de booteigenaren die wel hun bootje goed onderhouden, maar ik ben opgelucht dat er een einde komt aan de verwaarloosde bootjes.”

In reactie op de schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren antwoordde het college dat ze de plaatsen legaal willen maken. Dit betekent dat er ligplaatsvergunningen verleend worden, maar niet aan de huidige bewoners die daar een bootje hebben. Deze worden verleend aan personen die bovenaan de wachtlijst staan.

“Ik roep de gemeente op om een betere oplossing te bedenken”, zegt Heijboer. “Dit is bijzonder oneerlijk tegenover de bewoners die netjes hun bootje onderhouden en hier al jaren liggen.” De gemeente geeft aan in gesprek te willen gaan met de booteigenaren, maar zegt moeite te hebben deze te vinden.

“Mijn familie ligt al tachtig of negentig jaar met een bootje op deze plek, wij weten niet beter”, vertelt Peter Walraven, een voor de gemeente onvindbare booteigenaar die zelf de gemeente heeft moeten bellen om te vragen van wie het gebied is. “Ik ga hier ook niet zomaar weg. Als de gemeente doorgaat met het plan zal ik zeker een advocaat in de arm nemen.”

Een anonieme bewoner laat een kapotte boot zien die al jaren wegroest in de spoorweghaven

Johan van Voorthuijzen, een andere – onvindbare – booteigenaar die toevallig net met zijn vrouw in hun bootje regenwater aan het hozen was met een maatbeker, wist niks van het besluit van de gemeente of het feit dat de spoorweghaven door de gemeente was overgenomen. “Ik vind niet dat wij hier illegaal liggen, de meesten liggen hier al ruim vijftig jaar,” zegt Van Voorthuijzen. “Deze maatregel is buitenproportioneel. De vervuilende bootjes moeten inderdaad weg, maar wij toch niet.”

“Laat ons liggeld betalen en dan is het probleem opgelost, dat hebben we al vaker gezegd,” voegt Walraven toe. “Of we nou hier liggen of honderd meter verderop in de Rijn, dat maakt toch niks uit.”

De vrouw van Johan van Voorthuijzen druk bezig met het hozen en schoonmaken van hun bootje in de Spoorweghaven


Leiden Politiek spoorweghaven

Meer in dossier spoorweghaven

Meer in dossier spoorweghaven


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×