Het aantal besmettingen daalt langzaam. (Foto: Omroep West).

Eindelijk minder sterfgevallen door corona in Leidse regio

Het aantal geregistreerde coronadoden in de Leidse regio is voor het eerst in weken duidelijk gedaald. Vorige week was hier nog een piek van tien sterfgevallen, deze week waren het er ‘slechts’ drie. Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten hadden elk één coronadode te betreuren.

Sinds half december werden er in Leiden en de vier buurgemeentes samen elke week minstens zeven sterfgevallen geteld. Die reeks is de afgelopen week abrupt onderbroken met een flinke daling. Ook in Oegstgeest, dat de laatste maand ruim vier coronadoden per week telde, maakte het virus nu maar één slachtoffer.

 

Niet meer ‘ernstig’
Deze meevaller komt niet helemaal onverwacht. Het aantal nieuwe besmettingen in de Leidse regio was de laatste weken al duidelijk gedaald. Vroeg of laat moet dat ook leiden tot minder zwaar zieken en minder sterfgevallen.

Voor het eerst in vier maanden is het aantal nieuwe besmettingen in de Leidse regio nu al twee weken lang lager dan 150 per honderdduizend inwoners. Volgens de landelijke normen (die officieel alleen op grotere regio’s worden toegepast) is de situatie hier nu niet meer ‘ernstig’, maar ‘zorgelijk’.

De vraag is hoe lang de situatie zo gunstig blijft. Want deze week zette de daling in de Leidse regio niet door. Er werd een toename van vijf procent genoteerd. In Leiden was die stijging 30 procent. Zoeterwoude, dat vaker grillige cijfers vertoont, zag het aantal nieuwe gevallen zelfs verdubbelen. Daar tegenover stond een daling van zestig procent in Oegstgeest.

Regiosterfte
Landelijk blijft de situatie ook na vijf weken strengere lockdown ‘ernstig’. Dat geldt ook voor de GGD-regio Hollands Midden. De afgelopen week daalde het aantal nieuwe coronagevallen wel met zo’n tien procent. Maar met landelijk 215 en regionaal 190 per honderdduizend inwoners bleven het er te veel.

Ook het aantal sterfgevallen door corona liet landelijk deze week een lichte daling zien, van 651 naar 551. In de GGD-regio halveerde het zelfs bijna, van 49 naar 28. Dat sterftecijfer van de voorgaande week blijkt achteraf een eenmalige extreme piek. Los daarvan schommelt de coronasterfte in de regio al weken rond de dertig. Alphen, Gouda en recent het vrij kleine Bodegraven zijn de gemeentes waar het virus de meeste slachtoffers maakt.

Ziekenhuizen
De druk op de ziekenhuizen blijft intussen nog hoog. Zondagochtend werden er landelijk nog 2347 bedden bezet door coronapatiënten bezet, waarvan 680 op de intensive care. Beide cijfers zijn even hoog als een week geleden en maar weinig lager dan de recordniveaus van 2891 en 731 van ruim twee weken geleden.

De Leidse regio telde deze week slechts twee ziekenhuisopnames, de grotere GGD-regio Hollands Midden 33. Daarmee was de bijdrage van onze regio aan de druk op de ziekenhuizen bescheiden.

Dit artikel maakt deel uit van het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×