Paul Cliteur tijdens een debatbijeenkomst. (Foto: Vera de Kok/Wikimedia).

Commissie: geen aanwijzing antisemitisme rechtenfaculteit Leiden

De commissie die onderzoek heeft gedaan naar de geruchten over antisemitisme binnen de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid, heeft geen enkele aanwijzing voor dergelijke uitlatingen gevonden. Dat geldt ook voor hoogleraar Paul Cliteur, zo meldt de Universiteit Leiden op basis van het onderzoeksrapport. Dat schrijft mediapartner Omroep West.

De driekoppige commissie onder leiding van de oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens werd begin december aangesteld. Aanleiding was groeiende kritiek op hoogleraar Cliteur, die tot voor kort senator was van Forum voor Democratie en destijds promotor en mentor van FVD-oprichter Thierry Baudet. Cliteur zou onvoldoende afstand hebben genomen van antisemitische geluiden binnen de partij. Onder studenten en medewerkers van de rechtenfaculteit leidde een en ander tot veel onrust.

Cliteur noemde de beschuldigingen begin december ‘grote, maar dan ook grote onzin’ en zei ervan overtuigd te zijn dat het onderzoek niets aan het licht zou brengen. De commissie onderschrijft dat nu na gesprekken met tientallen (oud-)promovendi en (oud-)medewerkers van de universiteit.

Zorgen weggenomen
Rector Carel Stolker is blij met de uitkomst van het onderzoek. “Door het rapport zijn de zorgen over deze geruchten over antisemitisme weggenomen. Dat is heel belangrijk: allereerst voor de betrokken hoogleraar en de medewerkers van de afdeling, maar natuurlijk ook voor de medewerkers en studenten van de faculteit en van de universiteit.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×