Impressie van het plein zoals het er uit gaat zien. (Afbeelding: Gemeente Leiderdorp).

Leiderdorp investeert 175.000 euro in opknapbeurt Statendaalderplein: ‘Dat horen wij niet te betalen’

Het Statendaalderplein is al jaren aan een opknapbeurt toe. Maandagavond stemde de gemeenteraad van Leiderdorp in met het plan van het college, maar niet zonder enig protest. De kosten hadden volgens de oppositie contractueel gezien betaald moeten worden door Wereldhave, de eigenaar van het Winkelhof. Wethouder Willem Joosten stelt hen gerust, hij is ervan overtuigd dat het geld uiteindelijk terugkomt in het laatje van de gemeente.

Het plan voor de opknapbeurt is inmiddels zeven jaar oud. In 2013 werd er door de gemeente met Wereldhave een overeenkomst gesloten over de ontwikkeling van het Winkelhof en de openbare ruimte. Wereldhave, een beursgenoteerd investeringsbedrijf, zou volgens de overeenkomst ook betalen voor het opknappen van de openbare ruimte, waaronder het plein.

Juridische positie
Nu de ontwikkeling van het Winkelhof erg lang op zich laat wachten heeft de gemeente besloten zelf het voortouw te nemen en de herinrichting van het plein te starten. Verschillende partijen in de gemeenteraad geven aan dat het plein niet langer kan wachten op onderhoud. Echter gaf Wereldhave in een gesprek met de gemeente aan dat zij nog niet zeker weten of zij gaan ontwikkelen, wat ze ermee kunnen verdienen en dus ook niet of zij iets gaan betalen. Wethouder Joosten heeft wel vertrouwen in de juridische positie van de gemeente en gaat ervan uit dat de 175.000 euro uiteindelijk betaald zal worden door Wereldhave.

De oppositie diende maandag een motie in om de wethouder in gesprek te laten gaan met Wereldhave. Volgens hen is het niet aan de gemeente om dit geld voor te schieten. “Ik neem het de wethouder kwalijk dat hij zelf niet in gesprek is gegaan met Wereldhave”, zegt PvdA-raadslid Olaf McDaniel, die samen met GroenLinks en PLP de motie indiende. “Wereldhave heeft gezegd niet te betalen als zij niks kunnen verdienen. We lopen daarmee een enorm risico.”

Geen cent te makken
De motie kreeg geen steun omdat de coalitie niet verwacht dat Wereldhave van standpunt zal veranderen. Zo krijgt Wereldhave bij hun Winkelhof voorlopig een nieuwe ingang zonder een cent te makken te hebben.

Ondertussen is de Leiderdorpse Ondernemersvereniging (LOV) enthousiast over de opknapbeurt. “Een terechte opknapbeurt die volgens ons veel te lang op zich heeft laten wachten”, aldus de vereniging in een brief.

Leiderdorp Statendaalderplein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×