(Foto's: Politie Leiden).

Rustige avond in Leiden ondanks oproep tot rellen

De politie heeft een 19-jarige man uit Noordwijkerhout vanavond aangehouden wegens opruiing. Hij wordt ervan verdacht via sociale media te hebben opgeroepen om zaterdagavond te komen rellen in Leiden. Hij is ingesloten op het politiebureau voor verhoor.

Oproepen om herrie te schoppen op verschillende plekken in Leiden zijn er al de hele week. Vooral via chatgroepen op Whatsapp en berichtendienst Telegram hitsen honderden jongeren elkaar op. Het leidde eerder deze week tot een gespannen situatie rond het Kooipark, maar daar kwam uiteindelijk vrijwel niemand opdagen.

Datzelfde gold donderdagavond voor het gebied rond Molen de Valk en ook vanavond bleef het rustig. Wel was de politie de hele avond aanwezig op de Beestenmarkt. Via verschillende kanalen werd ook nu weer opgeroepen om vanavond ‘koffie 2.0’ te gaan drinken in Leiden. Niet zomaar koffie, maar er werd duidelijk gehint om georganiseerd bij elkaar te komen om te rellen en plunderen.

“We houden van koffie, daarom zijn we met een aantal wijkagenten, handhavers, burgemeester Lenferink en onze teamchef naar de afgesproken plek gegaan. Ook namen we uiteraard een paar kannen koffie en thee mee”, aldus de politie die op een ludieke manier op de oproep reageerde en zo hoopte om de rust op een relaxte manier te bewaren.

Dat lukte. De boodschap was volgens de politie duidelijk: “Wij willen nog steeds graag in gesprek met onze inwoners. En natuurlijk willen we voorkomen dat onze mooie stad lijdt onder de demonstraties en rellen rondom de discussie over de avondklok. We hebben veel aanloop gehad en zo verliep de avond gelukkig rustig.” Ook burgemeester Lenferink was goed te spreken over het politie-initiatief. Hij ging onder andere in gesprek met een aantal jongerenwerkers.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×