Suzanne van der Jagt is Leids Raadslid van 2020

Suzanne van der Jagt van de PvdA Leiden is vrijdagavond verkozen tot Leids Raadslid van 2020. Ze was samen met Alyssa Voorwald (VVD Leiden) en Marleen Schreuder (GroenLinks Leiden) genomineerd voor de titel waaraan naast de eer ook een wisselbokaal is verbonden.

De drie genomineerden werden toegesproken door D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen die de prijs ooit in het leven riep. Van Meenen die vandaag 65 kaarsjes uitblaast, had weliswaar maar één beker, maar wel mooie woorden voor alle drie de raadsleden.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Nominaties Raadslid van het Jaar 2020 door Jury071

Alyssa Voorwald
De Schiedamse Alyssa Voorwald viel in 2018 al op toen ze via een lokale bakfietsactie voldoende voorkeurstemmen wist te halen om voor de VVD in de gemeenteraad te komen. De voormalige student Engels is ook landelijk actief voor de liberale partij.

Dat maakt Voorwald desondanks geen typische, jeugdige VVD-exponent. In de gemeenteraad houdt ze zich vooral bezig met sociale zaken en aanverwanten en dat is toch bepaald geen core business te noemen van de VVD. Voorwald schroomde ook niet om met de linkse meerderheid mee te stemmen, als ze dacht dat de sociaal minderen daar beter van werden.

Bovendien stond zij in 2020 mede aan de basis van een aantal opvallende initiatieven. Zo pleitte ze voor het instellen van een regisseur jeugdzorg die moest voorkomen dat gezinnen met een heel leger aan verschillende zorgverleners te maken krijgen. Ook is het voorstel van haar hand om Turkse nieuwkomers in Leiden een gratis inburgeringscursus aan te bieden en bovendien spande ze zich in om de positie van lokale lhbti’ers te verbeteren.

Voorwald kaartte daarnaast het probleem van spookstudenten aan evenals de kwestie rond hoogbegaafde kinderen die noodgedwongen thuis zitten. Kwam er dan helemaal geen typisch VVD-geluid uit het voormalige vereniginglid van Augustinus? Zeker wel. In de zomer vond ze dat er een beetje opgeschoten moest worden met de zogeheten tozo-regeling voor ondernemers. En dat de plaatselijke opvang voor illegalen werd gesloten, vond ze meer dan terecht.

Marleen Schreuder
Voor een raadslid van een collegepartij is het niet eenvoudig zich te onderscheiden. De partijdiscipline dwingt soms tot terughoudendheid met als neveneffect dat het vizier van de Raadslid van het Jaar-jury welhaast automatisch op de oppositiepartijen wordt gericht. Jurist Marleen Schreuder wist zich desondanks nadrukkelijk in de kijker te spelen. En dat niet alleen omdat ze net als veel van haar partijgenoten ze zich onvermoeibaar inzet voor een groener, duurzamer, biodiverser, circulairer en klimaatadaptiever Leiden.

Schreuder, die op haar linkedin-profiel onder meer meldt dat ze vroeger jeugdhockeycoach was, pleitte op persoonlijke titel onder meer voor een stevige groene beurt voor bedrijventerrein Roomburg. Ze vond het niet eerlijk dat het grote Bio Science Park alle gemeentelijke natuuraandacht kreeg, terwijl het kleine achterafgelegen Roomburg ook best een paar extra ecologisch sterke bomen en kleurrijk begroeide bermen verdiende.

Maar de grootste aandacht in 2020 verwierf Schreuder door een andere kleine minderheid nadrukkelijk en groot te belichten. Zij diende op de valreep van het jaar een eigen initiatiefvoorstel in voor betere acceptatie en emancipatie van transgender personen. Nog voordat het voorstel werd aangenomen in de raad, meldde het stadsbestuur al dat enkele punten uit Schreuders initiatief worden overgenomen. De transgendervlag kan worden gehesen.

Suzanne van de Jagt
Suzanne van de Jagt van de PvdA zorgt voor een unicum. Nog nooit werd een raadslid dat tussentijds aantrad al direct in zijn of haar eerste jaar genomineerd. Al moet daar eerlijk bij worden vermeld dat ze eerder al als duo-raadslid actief was.

Hoe dan ook, Van der Jagt dankt dat deze bijzondere uitverkiezing in de eerste plaats aan haar project om met duizend Leidse jongeren in gesprek te gaan. De opbrengst van dat monnikenwerkje was een raadsvoorstel over maatregelen die vroegtijdig schooluitval moesten tegengaan. De verhalen van de lokale jeugd omzetten in gemeentelijk beleid was een staaltje participatie in optima forma.

Bovendien kan Van der Jagt worden gezien als de geestelijk moeder van specifieke Leidse regeling om wat te doen aan analfabetisme en laaggeletterheid. En als het structurele lerarentekort in Leiden in de vergetelheid dreigt te raken, is het Van der Jagt die het docentenvuurtje brandend houdt. Bovendien was zij een van de raadsleden die schande sprak van de christelijke studentenclub Navigators die homo’s zouden weren uit bestuursfuncties.

Meer dan genoeg opvallende, individuele, politieke daden om deze ‘coördinator beschermd wonen en maatschappelijke opvang’ bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport te nomineren.

Effie voor VVD-raadslid Tom Leest
In een lastig jaar vonden de juryleden het ook een verademing dat er af en toe ook flink kon worden gelachen in en rond de raadsvergaderingen. Een aantal gedenkwaardige momenten werd op een rij gezet en de leukste kreeg een flinke opgestoken duim. Die was voor het strijkende VVD-raadslid Tom Leest.

De jury stelde een compilatie samen van grappige en opmerkelijke momenten uit de digitale vergaderingen van de Leidse raad in 2020.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×