(Foto: Robbert van Cleef).

Leidse studenten demonstreren tegen leenstelsel: 'Schulden zorgen voor veel stress'

Leidse studenten zijn maandagmiddag gewapend met stoepkrijt en posters de straat op gegaan om te protesteren tegen het leenstelsel. Ze willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft. De actie in Leiden is onderdeel van een estafette-actie in drie grote studentensteden. Na de actie in Leiden gaan studenten op 3 februari in Amsterdam de straat op en op 4 en 5 februari in Groningen. In Leiden verzamelde zich op de Beestenmarkt een coronaproof groepje van ongeveer twintig demonstranten.

Het leenstelsel is volgens organisatoren FNV Young & United en de LSVb een schuldenmachine. Ze stellen dat de arbeidsmarkt steeds onzekerder en het is maar de vraag of studenten na hun afstuderen snel een baan kunnen vinden. Daarmee wordt het kunnen afbetalen van schulden ook onzekerder. Daarnaast staat de huidige generatie studenten ook de rekening van de coronacrisis, klimaatverandering en vergrijzing te wachten.

“Ik merk gewoon dat die schulden best veel stress geven bij mensen die ik ken die al zijn afgestudeerd”, zegt studente psychologie Dominique van der Zwaan (23) van het Leidse actiecomité. “Ze zijn bang voor de toekomst door de hoge schulden.” De vakbonden wijzen er ook op dat de huidige generatie studenten de rekening kunnen verwachten van de coronacrisis en de klimaatcrisis. “Je ziet nu al dat de beloftes die gedaan werden bij de invoering van het leenstelsel in 2015 niet uitkomen”, zegt Van der Zwaan. “Je schuld heeft bijvoorbeeld wel degelijk invloed op de hoogte van de hypotheek die je kan krijgen.”

Basisbeurs
De meeste partijen in de Tweede Kamer, op de VVD na, zijn inmiddels voor het afschaffen van het leenstelsel. “Dat klopt”, zegt Bas van Weegberg van FNV Young & United . “Maar wij vinden het belangrijk dat niet alleen leenstelsel afgeschaft wordt, maar dat er ook een basisbeurs komt die het mogelijk maakt zonder schulden af te studeren. Om dat geluid te laten horen en de druk er op te houden richting Den Haag voeren we deze actie.”

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×