Stompwijkse polder bij Zoeterwoude. (Foto: Robbert Beurse).

Stompwijkers willen afscheiding Leidschendam: 'Zoeterwoude past beter bij ons'

Een groep inwoners van Stompwijk stelt voor dat hun dorp de gemeente Leidschendam-Voorburg moet verlaten. Reden voor de ‘Stexit’ is dat zij vinden dat er binnen de grote gemeente onvoldoende aandacht is voor de belangen van de ruim 2.000 inwoners van Stompwijk. De Stompwijkers willen na een Stexit overigens niet zelfstandig verder. Aansluiting bij buurgemeente Zoeterwoude lijkt de inwoners een logische keuze.

In wijkkrant ‘De Dorpsketting’ sprak Stompwijker Leo Oliehoek zich uit over het gebrek aan aandacht dat hij ervaart voor zijn deel van de gemeente. “Er is al 25 jaar geen huis meer gebouwd in Stompwijk. Hierdoor heb je veel uitstroom en verdwijnen voorzieningen en winkels”, schreef hij. Volgens de Stompwijker herkent de gemeente de geschetste situatie, maar geeft zij aan hier weinig aan te kunnen doen.

Daar begrijpt Oliehoek niks van: “Nog geen 3 kilometer verderop, in Zoeterwoude, wordt het ene na het andere bouwplan gerealiseerd. Hebben ze daar andere wetten en regels? Of is er sprake van onwil?” De Stompwijker sluit zijn relaas af met het voorstel om aansluiting bij buurgemeente Zoeterwoude te zoeken. “Daar is Stompwijk misschien beter af. Bovendien past Zoeterwoude meer bij ons. De meeste karakteristieken (recreatief, agrarisch, landelijk, dorps, groen, klein, overzichtelijk, gemoedelijk, slagvaardig) komen overeen en pleiten voor een dergelijke overgang”, stelt hij.

Spijt
Na zijn publicatie ontving Oliehoek naar eigen zeggen veel steun uit de buurt. “Zowel uit Stompwijk als uit Zoeterwoude krijg ik reacties van mensen die ook vinden dat een ‘grenscorrectie’ helemaal geen gek idee is”, vertelt hij trots. De Stompwijkers oriënteren zich momenteel op de mogelijkheden voor een haalbaarheidsonderzoek.

In gesprekken met buurtgenoten merkt Oliehoek op dat steeds meer inwoners spijt hebben van de protesten die zij in de jaren tachtig uitten tegen een mogelijke aansluiting bij Zoeterwoude. “In 1984 mochten we stemmen of we bij Zoeterwoude wilden horen. Omdat veel mensen toen dachten: ‘we weten wat we hebben en niet wat we krijgen’ stemden ze massaal tegen een vertrek uit Leidschendam. Nu zou de uitslag heel anders zijn”, denkt Oliehoek.

‘Ze zijn welkom’
De gemeente Zoeterwoude staat al jaren positief tegenover een mogelijke toevoeging van Stompwijk. In 1984 vond de gemeenteraad al dat Stompwijk qua karakter veel beter bij Zoeterwoude past dan het verstedelijkte Leidschendam. In 2001 beschreef de fractie van Progressief Zoeterwoude aansluiting van Stompwijk als ‘de kans op zelfstandigheid-plus, met alleen maar positieve consequenties voor beiden’.

En ook in 2021 wijst een ronde langs de politieke partijen uit dat de Zoeterwoudse gemeenteraad geen bezwaren heeft tegen een samengang met de buurgemeente. “Ze zijn welkom, laat ze maar komen. Maar helaas gaan wij hier niet over. Dit soort besluiten is eerst aan de provincie, daarna vinden wij er pas wat van”, reageert VVD-voorman Mathieu Paardekooper.

Negentig procent
Volgens Oliehoek is zijn idee minder groot dan wordt gesteld. “We willen geen gemeentelijke herindeling. De gemeentes Leidschendam-Voorburg en Zoeterwoude blijven gewoon bestaan. We zouden alleen graag zien dat de gemeentegrenzen gecorrigeerd worden”, legt hij uit.

De gemeente Leidschendam-Voorburg moeten de Stompwijkers nog informeren over hun plannen. “Ik weet niet wat ze ervan vinden. Maar als negentig procent van de inwoners van Stompwijk dit een goed idee vindt, dan zal de gemeente er toch iets mee moeten doen”, vindt Oliehoek.

Politiek Zoeterwoude Stexit

Meer in dossier Stexit

Meer in dossier Stexit


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×