(Video: Mariët Overdiep).

Bollenasiel in Cronesteyn weer open

Geef je bloembollen een langer leven. Dat is de oproep van Margreeth van Dam van de Leidse zorgboerderij Cronesteyn. “Op deze dagbestedingslocatie van de Gemiva-SVG Groep werken mensen met een beperking”, legt Van Dam het idee uit. “In de zomer werken we veel in de tuin, maar in de winter is er niet heel veel te doen. Zo kwamen we op het idee van het bollenasiel. “‘Veel mensen gooien hun bollen weg alsof het een bos bloemen is. Voor onze cliënten is het ontzettend leuk om ze een langer leven te geven.”

Tot onze verbazing en plezier werden er duizenden bollen ingeleverd. Dat is ontzettend leuk voor onze cliënten.” En dat is dan ook te zien aan Kelvin Sjouke die de bloembollen kruit van de bollenkist naar het veld. Het Leidse bloembollenasiel is dit jaar voor de zevende keer open.

Het asiel is weer geopend omdat veel mensen nu hun bloembollen de deur weer uit doen. Van Dam: “In de supermarkt of bij de bloemenwinkel zie je nu van die potjes met narcissenbollen, of blauwe druiven of hyacinten. Mensen zetten deze binnen op de vensterbank, zodat die gaan bloeien. Hier genieten mensen van, maar daarna worden ze vaak weggegooid alsof het een bos bloemen is. Maar de bollen zijn eigenlijk een doorlevende plant. Die zou je buiten kunnen zetten en dan gaat hij het weer doen. Dan heb je daar volgend jaar weer bloemen van.”

Doorlevende planten
Omdat de meeste mensen dat niet doen, kwam Van Dam op het idee om het bollenasiel te beginnen. “Mijn zus is ooit met het kerstbomenasiel begonnen. Dat was een groot succes en we zagen dat mensen veel moeite deden om hun kerstboom in te leveren. Vandaar dat wij daar nu ook met de bloembollen mee zijn begonnen. Alles wat niet weggegooid wordt is mooi meegenomen.”

Bij park Cronesteyn is om die reden ook een geraniumsasiel. Dat gaat in september weer open. “Mensen gaan in de zomer hun bakken weer vullen en dan hebben ze die tot september. Ook dit is een doorlevende plant, alleen kunnen deze niet tegen de vorst”, legt Van Dam uit. “Daarom ruimen mensen aan het einde van de zomer hun pot op en gooien ze de geraniums weg. Wij hebben gelukkig een kas waar ze kunnen overwinteren.”

Verkoop in kas
Door het asiel krijgen de ingeleverde bollen een nieuw leven. “De geraniums verkopen we na de winter weer in onze kas”, vertelt Van Dam. ‘En de bloembollen worden in de omgeving geplant. We gaan ook met de jongens van hier regelmatig een tochtje maken en dan laat ik ze zien waar hun bloemen staan.’

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×