(Foto: Archief Sleutelstad/AS Media).

Dunea adviseert: zo voorkom je kapotgevroren leidingen

Er wordt de komende week stevige vorst voorspeld. Als het zo koud is kunnen waterleidingen en verwarmingsbuizen bevriezen. Daardoor kunnen er breuken in de waterleiding komen, met als gevolg lekkages. Dunea geeft tips om de kans op schade zo klein mogelijk de maken.

“Als het een paar dagen achter elkaar vriest, zien we het aantal storingen bij onze klanten toenemen”, zegt Piet Eikelenboom van Dunea. “Vooral in wat oudere huizen, die minder goed geïsoleerd zijn, wil er nog wel eens een watermeter of aansluitleiding kapotvriezen. Het water zet uit door bevriezing en daardoor komen er breuken in de watermeter en aansluitleiding. Ook als de vorst weer voorbij is, krijgen we nog meldingen van eerder bevroren watermeters en leidingen. Zonde natuurlijk, want met eenvoudige ingrepen kun je de meeste schade voorkomen.”

Met de volgende tips van Dunea wordt de kans op een bevroren waterleiding, watermeter of verwarmingsbuizen beperkt:

  • Zet bij vorst de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open, ook in de ruimtes waar zich de watermeter, hoofdkraan en leidingen bevinden.
  • Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en de boiler op minimaal 60°C.
  • Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan wordt eventuele waterschade voorkomen.
  • Tocht is een grote vijand. Isoleer de meterruimte goed, zorg ervoor dat buitendeuren en toegangsdeuren goed sluiten en plaats eventueel tochtstrips.
  • Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig? Ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen.
  • Is de ruimte niet tochtdicht te krijgen en ben je bang voor bevriezing? Pak dan de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal.
  • Bij vorst kun je (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten zoals de garage, het best apart afsluiten en aftappen, zodat er geen water meer in zit dat kan bevriezen. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen, die je kunt afsluiten met de bijbehorende stopkraan.
  • Laatde kraan druppen. Daardoor blijft het water door de leidingen stromen en kan het niet bevriezen. Dit kost misschien 2 euro, maar het vervangen van een bevroren watermeter kost meer geld.
Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio Witte winter 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×