(Foto: Chris de Waard).

Veel politieke steun voor maatregelen autoluwe binnenstad

Hoewel het nog in de gemeenteraad besproken moet worden, lijkt er veel politieke steun te zijn voor de agenda autoluwe binnenstad. Eind vorig jaar presenteerde wethouder Ashley North (GroenLinks) vierendertig maatregelen die het centrum groener, vitaler en minder aantrekkelijk voor de auto maken. Naast de coalitiepartijen spreken meerdere fracties zich er positief over uit.

In het coalitieakkoord was al afgesproken dat de stad groener en leefbaarder moest worden. Dat is inmiddels uitgewerkt tot een reeks maatregelen. Onder meer de Turfmarkt en de Rijnzichtbrug worden afgesloten voor auto’s en het voetgangersgebied langs de Oude en Nieuwe Rijn wordt uitgebreid. Het zijn ingrijpende maatregelen die al dit jaar genomen zullen worden.

“Waar zal ik beginnen? Het ziet er fantastisch uit”, zegt GroenLinks-raadslid Emma van Bree enthousiast. “Het zal je niet verwonderen, maar wij zijn er ook heel blij mee”, laat Francien Zeggelt, raadslid namens D66, weten. Beide leden horen bij de coalitie. De derde partij die de stad bestuurt, de PvdA, heeft ook een lovende reactie in huis. “We maken een flinke inhaalslag”, aldus duo-raadslid Marc Newsome.

Rekening
Naast steun vanuit de coalitie, zien sommige oppositiepartijen de plannen ook wel zitten. “Het kan wat ons betreft niet snel genoeg gaan”, zegt duo-raadslid van de Partij voor de Dieren Marijke van den Berge. Ze wil eigenlijk nog een stapje verder gaan door binnen de bebouwde kom een maximum snelheid van dertig kilometer per uur in te stellen. Partij Sleutelstad pleit daar ook voor.

Toch heersen er ook wat zorgen over de plannen. Met name over de positie van mensen die minder valide zijn. “Die zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Hoe zit het met de toegankelijkheid van de stad voor die groep?”, vraagt duo-raadslid Albert Brink van de ChristenUnie zich af. Het CDA, Partij Sleutelstad en ook Leiden Participeert delen die zorg. “Er moet rekening gehouden worden met de zwakkeren”, aldus Jitan Anandkoemar, fractievoorzitter van Leiden Participeert.

Autoloze wereld
Het CDA en de VVD zijn niet te spreken over een autoluw centrum. “Iedereen die dat wil moet de binnenstad kunnen bereiken zoals die wil. Met de fiets, met het OV of met de auto”, zegt CDA duo-raadslid Stijn Hemel. “Aan de bereikbaarheid willen we geen concessie doen.” De VVD gaat nog een stapje verder en reageert ietwat sarcastisch. “Het zijn fantastische plannen voor een autoloze wereld. Het probleem is alleen dat we daar niet in leven. Mensen hebben een auto niet voor niets”, aldus raadslid Maarten Dirkse.

De maatregelen voor de autoluwe binnenstad staan voor 11 februari op de agenda van de commissievergadering van de gemeenteraad. Een week later neemt de raad een besluit.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×