(Foto: Paul 't Lam).

Voorschoten zet vaart achter nieuwe Valkewegbruggen

De gemeente Voorschoten heeft een belangrijke stap gezet om de Valkewegbruggen te vervangen. Deze week is begonnen met de aanbestedingsprocedure. Het is de bedoeling dat het project nog dit jaar wordt uitgevoerd. Na lange discussies en de nodige irritatie in de gemeenteraad lijkt het er op dat Voorschoten nu haast wil maken met de vervanging van de bruggen.

De twee bruggen aan de Valkeweg moeten vervangen worden omdat er diverse schades zijn gesignaleerd. Onder meer een ernstige schade aan het brugdek in 2018. Toen werd al direct besloten de bruggen te vervangen. Toch begon de discussie een paar weken geleden weer van voor af aan. Er bleek meer geld nodig omdat de werkzaamheden omvangijker zijn dan eerder gedacht. Het zorgde voor veel ergernis in de Voorschotense politiek.

Meerdere oppositiepartijen wilden weten of de nieuwe bruggen niet goedkoper konden. Was het bijvoorbeeld wel echt nodig om ze geschikt te maken voor verkeer van maximaal zestig ton? ‘Een brug te ver’, zei een raadslid. Bij de coalitiepartijen zorgde dat weer voor irritatie. Zij hekelden de ‘doorlopende besluiteloosheid‘ over het dossier. Uiteindelijk ging de raad akkoord, maar wel met de wens om dergelijke kwesties in de toekomst te voorkomen.

Afronden
Verantwoordelijk wethouder Erika Spil (GroenLinks) benadrukt nog eens het belang van de zwaardere bruggen die beter bestand zijn tegen de belasting van het wegverkeer. “Zo lossen we de huidige problemen op en zijn we beter voorbereid op de toekomst. Daarom verwachten we dat we uiteindelijk minder kosten hoeven te maken voor beheer en onderhoud op de langere termijn.”

De vervanging van de bruggen zal betekenen dat de Valkeweg een bepaalde periode wordt afgesloten. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend. Omwonenden worden geïnformeerd zodra er een aannemer gekozen is. De gemeente Voorschoten laat weten de vervanging nog dit jaar te willen uitvoeren en afronden.

Advertentie

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×