(Foto's: Raymond den Haan)

ZZ Leiden keert wederom ongeslagen terug uit Den Helder

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagmiddag opnieuw een overwinning geboekt. Tegen Den Helder Suns lukte het de formatie van coach Geert Hammink om tegen het einde van de uitwedstrijd in één ruk van 81-76 uit te lopen naar een 81-93 voorsprong. In de laatste minuut scoorde Den Helder nog vier puntjes, maar de vijfde winst op rij was voor Zorg en Zekerheid Leiden: 85-93.

Na zijn goede invalbeurt van vorige week zaterdag kreeg Jamayro de Windt dit keer een plaats in de starting five toebedeeld. De andere starters waren Marijn Ververs, Worthy de Jong, Michael Finke en Emmanuel Nzekwesi. Op de bank had Giddy Potts zich weer bij de ploeg gevoegd.

Halverwege het eerste kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden even afstand van de Suns. Worthy de Jong wist met een fraaie pass Emmanuel Nzekwesi te bedienen, die vervolgens 8-13 op het bord dunkte. De Leidse ploeg bleef fel spelen, gaf inside weinig weg. Van de Suns is wel bekend dat ze graag en goed driepunters schieten. Dat hield de eveneens ongeslagen thuisploeg op de been. Romano Sibilo had een korte invalbeurt in het eerste kwart, maar wist nog wel 22-23 te scoren. Boyd van der Vuurst de Vries, die voor rust al goed was voor 17 punten, zorgde echter voor een 24-23 kwartstand.

Onmogelijke driepunter
In het tweede bedrijf wist Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk goed aan te klampen via onder meer driepunters van Luuk van Bree en Jamayro de Windt. Aanvallend liet Worthy de Jong goed zien dat hij prima overweg kan met Emmanuel Nzekwesi, die voor de rust ook al op 17 punten stond. Halverwege het kwart was het 37-35 voor Den Helder Suns. Giddy Potts bemoeide zich even met het spel door een drietje raak te knallen en vervolgens een steal te pakken, waarna hij Marijn Ververs 37-40 liet scoren. Via twee scores van Emmanuel Nzekwesi werd het zelf 37-33 met nog drie minuten te gaan. Opeens lukte het even wat minder bij de Leidse ploeg. Mede door vier Helderse driepunters moest Zorg en Zekerheid Leiden een 16-2 run incasseren voor een 53-46 ruststand.

Na de pauze duurde het zes minuten eer Zorg en Zekerheid Leiden weer op gelijke hoogte was gekomen. Een driepunter van Giddy Potts, die kort daarop Nino Gorissen hard zou blocken, zette de Leidse ploeg na zeven minuten op een 60-61 voorsprong. Die bleek van korte duur, want vier punten op rij van Dyon Halman en een vrijwel onmogelijke driepunter zorgden ervoor dat Den Helder het derde kwart afsloot met een 72-67 voorsprong.

Op omvallen
Den Helder scoorde ook de eerste vijf punten van het laatste kwart, maar vanaf dat moment richtte Zorg en Zekerheid Leiden zich weer op. Marijn Ververs, die wederom 40 minuten speelde en 20 punten liet aantekenen, was de eerste Leidse speler die de ring wist te vinden. De wil om te winnen openbaarde zich in de daaropvolgende aanval. Zorg en Zekerheid Leiden pakte drie keer op rij de aanvallende rebound, waarna Luuk van Bree een dunk losliet.

Den Helder Suns kwam niet meer door de Leidse verdediging, die zich vooral concentreerde op Boyd van der Vuurst de Vries, heen. Toen halverwege het kwart Luuk van Bree in de break een alley-oop pass gooide naar de dunkende Emmanuel Nzekwesi, was de maat vol voor de Helderse coach Peter van Noord. Zijn ploeg stond nog wel met 81-80 voor, maar leek ook om te vallen.

Wederom ongeslagen
De Helderse time-out wierp echter geen vruchten af. Met een dunk van Worthy de Jong na een steal en een bommetje van Luuk van Bree noteerde Zorg en Zekerheid Leiden nog 13 punten op rij voor een 81-93 voorsprong. Uiteindelijk eindigde het duel bij 85-93. De Leidse ploeg is ook na vijf wedstrijden nog ongeslagen.

Emmanuel Nzekwesi eindigde op 23 punten (schotpercentage 71%), Marijn Ververs miste geen enkele schotpoging en sloot af met 20 punten. Vanaf de bank tekende Luuk van Bree voor 18 punten (64% schot). Worthy de Jong, die ook maar één schot miste, finishte met een fraaie double double: 15 punten en 10 assists. Giddy Potts, die voor rust snel tegen drie persoonlijke fouten opliep, was goed voor 10 punten. De Helderse spil Boyd van der Vuurst de Vries zou na de pauze slechts twee punten noteren, maar dat was de laatste score van de wedstrijd die toen al lang en breed beslist was.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×