(Foto's: Rob van Dullemen).

Ouders maken zich zorgen in Oegstgeest: 'Zijn maatregelen niet te ingrijpend?'

Een handjevol mensen heeft zaterdagmiddag voor het gemeentehuis in Oegstgeest gedemonstreerd om aandacht te vragen voor de gevolgen van de huidige lockdown. “Voor een aantal van deze maatregelen, zoals de sluiting van de scholen, is een flinterdunne onderbouwing terwijl de gevolgen enorm zijn”, schrijft organisator Hanna van Egmond in haar oproep voor het protest.

De aankomende heropening van de basisscholen op maandagochtend gaat gepaard met een forse aanscherping van de regels. Bij een besmetting volgt een quarantaine van de klas en kinderen van groep 7 en 8 moeten een mondkapje dragen als ze zich door de school verplaatsen. Volgens de aanwezige ouders maakt dat kinderen angstig en roept het ook de vraag op of de maatregelen niet te ingrijpend zijn in relatie tot de winst die er mee te behalen is.

Die laatste vraag werd ook breder gesteld: leveren de coronamaatregelen in het algemeen niet meer schade op dan dat ze goed doen? Om die reden riep Van Egmond de aanwezigen op tot het zoeken naar andere oplossingen. “Knutsel thuis een mooi bord of spandoek in elkaar waarin je duidelijk maakt wat je graag anders zou willen zien.”

Chocolademelk en koek
De moeder van schoolgaande kinderen benadrukte van meet af aan dat protesteren vreedzaam hoort te zijn. “Een protest is een vooraf aangemelde actie, waarbij er op een vreedzame manier geuit wordt dat men het ergens niet mee eens is. En daarna gaat iedereen naar huis zonder de halve stad af te breken.” Het idee om met elkaar te picknicken in het park viel door regen en wind overigens enigszins in het water, maar vreedzaam is het alleszins gebleven.

Uiteindelijk kwamen er zo’n vijftien mensen naar het park, waarna de politie al snel concludeerde dat aan de regels voor de aangemelde demonstratie werd voldaan. Onder het genot van chocolademelk en koek is besproken hoe de aanwezigen over de huidige lockdown denken, waarbij vooral de regelgeving bij de heropening van de scholen als heftig werd bestempeld. Uiteindelijk keerde iedereen binnen de afgesproken twee uur weer huiswaarts.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×