Hester Bijl (midden) volgt Carel Stolker (rechts) op als rector, Martijn Ridderbos (links) is vicevoorzitter van het College van Bestuur. (Foto: Universiteit Leiden).

Universiteit neemt afscheid van Carel Stolker in online Dies Natalis

In een lege Pieterskerk wordt vandaag de 446ste dies natalis van de Universiteit Leiden gevierd. Deze is voor iedereen te volgen via een livestream die om 15.00 uur begint. Tijdens de viering wordt ook het rectoraat van prof.mr. Carel Stolker overgedragen aan prof.dr.ir. Hester Bijl.

Het is vandaag precies 446 jaar geleden dat Willem van Oranje de Universiteit Leiden schonk aan de stad Leiden, omdat de Leidenaren zich zo sterk hadden verzet tegen de Spanjaarden. De Universiteit werd toen geopend met een optocht van hoogleraren. Deze optocht, de cortège genoemd, zal dit jaar voor het eerst niet in de Leidse straten plaatsvinden. Hoogleraren zullen in toga gekleed te zien zijn op een videowall.

Eerste vrouwelijke rector magnificus en eerste vrouwelijke voorzitter
Het is de laatste dies natalis van rector magnificus Carel Stolker. Na acht jaar geeft hij nu het stokje over aan Hester Bijl, die sinds 2016 vice-rector magnificus is. Zij wordt de eerste vrouwelijke rector magnificus van de Universiteit Leiden. Annetje Ottow wordt de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur, waarmee zij de eerste vrouwelijke voorzitter van de Leidse universiteit wordt.

Tijdens de viering zal er ook muziek zijn, worden er twee nieuwe boeken over de geschiedenis van de universiteit gepresenteerd en wordt er een eredoctoraat uitgereikt worden aan mensen- en kinderrechtenactiviste Graça Machel.

De livestream is te volgen via de website van de Universiteit Leiden.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×