SP-raadslid Thomas van Halm geeft bij Sleutelstad een toelichting op zijn voorstellen. (Foto: Chris de Waard).

SP wil actieplan rond maatwerkbudget Leidse minima

De gemeente Leiden moet zo snel mogelijk een plan maken met concrete maatregelen om ervoor te zorgen dat meer Leidse minima een beroep doen op het zogenoemde Maatwerkbudget. Dat stelt SP-raadslid Thomas van Halm die wethouder Damen oproept om in actie te komen. Via de regeling kunnen mensen een financiële bijdrage van de gemeente krijgen voor bepaalde zaken, maar daar wordt maar mondjesmaat gebruik van gemaakt. Vorig jaar slechts door 231 huishoudens.

Het Maatwerkbudget is in plaats gekomen van de Declaratieregeling die Leiden vroeger kende. Via die regeling konden bepaalde kosten bij de gemeente worden gedeclareerd. Mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociale minimum konden op die manier jaarlijks tot 210 euro terugkrijgen voor extra uitgaven, zoals het aanschaffen van een koelkast of bepaalde abonnementen.

Met die regeling werden maar liefst 4200 Leidse huishoudens ondersteund. Via het maatwerkbeleid denkt Leiden, een weliswaar kleinere groep, Leidenaren beter te kunnen helpen. Wie echt hulp nodig heeft kan ook meer dan 210 euro krijgen. Zo klein als de groep die een beroep op de regeling doet nu echter is, had ook de gemeente niet bedacht. Er blijft daarom flink wat geld op de plank liggen.

In ons programma Politiek071 sprak Chris de Waard met SP-raadslid Thomas van Halm over zijn voorstellen om de drempels weg te nemen die mensen er nu vaak van weerhouden een beroep te doen op het Maatwerkbudget.

Probleem met het nieuwe beleid is volgens Van Halm dat regeling nogal wat barrières kent. Zo moeten mensen hun hele hebben en houden overleggen en is de regeling ook niet goed bekend bij de doelgroep. De SP wil daarom dat de gemeente ook een enquête gaat houden onder de mensen die in het verleden gebruik maakten van de Declaratieregeling. Zo wil de partij er achter komen, waarom ze geen gebruik maken van de nieuwe regeling.

Voor beide voorstellen is veel draagvlak in de Leidse raad. Als de SP ze volgende week donderdag indient tijdens de raadsvergadering worden ze dan ook vrijwel zeker allebei aangenomen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×