(Foto: Robbert Beurse).

Opknapbeurt voor Diamantplein: 'Hart van de Wijk stap dichterbij'

Het Leidse stadsbestuur heeft besloten hoe het Diamantplein opnieuw ingericht gaat worden. Als de gemeenteraad akkoord gaat, wordt het plein de komende jaren omgevormd tot een ‘Hart van de Wijk’. Het plan valt samen met de upgrade die het het winkelcentrum dit jaar ondergaat. Eigenaar Topmunt BV is recent gestart met de voorbereidende werkzaamheden en verwacht in november klaar te zijn. Dan opent ook een tweede supermarkt er de deuren.

De gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum willen het Diamantplein groener en aantrekkelijker maken. “Bij het nieuwe winkelcentrum moet een groen plein komen. Een ‘Hart van de Wijk’, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en graag verblijven”, vertelt wethouder Yvonne van Delft. Het plein wordt autoluw ingericht met zitplekken voor het winkelende publiek. Om het plein biodiverser en groener te maken komen er ruime groenvakken met verschillende soorten bomen en planten.

Morslint
Van Delft wil het Morslint, het wandelpad dat al door een deel van de wijk loopt, doortrekken tot aan het Diamantplein zodat er een groene zone van het Morspark tot aan het Granaatplein ontstaat.

De plannen voor de inrichting van de openbare ruimte rond het Diamantplein heeft de gemeente samen met een groep bewoners gemaakt. Een van de uitgangspunten van de ontwerpgroep was dat bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruikt worden. “Als we bijvoorbeeld het verderop gelegen Granaatplein gaan vergroenen, gaan daar zitgelegenheden weg. Die kunnen we dan weer gebruiken aan het Diamantplein”, legt Van Delft uit. Ook het inzetten van stoepbanden en bestrating uit andere delen van de stad behoort volgens de wethouder tot de mogelijkheden. “Volgens het principe van een circulaire economie zouden we ze graag opnieuw weer willen inzetten op het Diamantplein”, stelt Van Delft.

Twee fasen
De herontwikkeling van Hart van de Wijk wordt in twee fasen uitgevoerd. Van Delft: “Uiteindelijk is het de bedoeling dat het plein een stuk groter wordt dan dat het nu is. Het gebouw aan de Robijnstraat waar op dit moment het Denksportcentrum in gevestigd is, staat hierbij in de weg. De eigenaar van het pand heeft aangegeven dat hij nu niet mee doet aan de ontwikkelingen. Dus we gaan het plan in twee fasen uitvoeren.”

Het Denksportcentrum is al een tijd op zoek naar een nieuw onderkomen. De wethouder vertrouwt erop dat het vervolg van de herinrichtingsplannen na het vertrek van het Denksportcentrum geen probleem meer is.

Tekst loopt door onder de afbeelding


Hart van de Wijk na fase twee. (Ontwerp: Gemeente Leiden).

Supermarkt
Ook het winkelcentrum Diamantplein krijgt een flinke opknapbeurt. De afgelopen jaren vertrokken veel winkels en het lukte eigenaar Topmunt BV niet om nieuwe huurders te vinden. Door het middendeel van het winkelcentrum wat kleiner te maken en de toevoeging van een tweede supermarkt (ALDI) moet alle winkelruimte op het moment van heropening weer gevuld zijn.

Toekomst
Van Delft heeft vertrouwen in de toekomst van het winkelcentrum. “Er komen steeds meer woningen bij. Aan de Opaalstraat bijvoorbeeld, wat nu nog het gebouw van Radius is, worden straks 107 nieuwe woningen gebouwd. Als je kijkt naar de potentie van het winkelcentrum, zit het goed. Er wonen een heleboel klanten in de buurt”, aldus de wethouder economie.

Ondanks dat het winkelcentrum nog dit jaar haar vernieuwde deuren opent, wacht Van Delft tot volgend jaar met de herinrichting van de rest van het gebied. Van Delft: “We gaan volgend jaar het riool in de wijk ook vervangen. In overleg met de bewoners hebben we afgesproken om dan alles in een keer te doen en te voorkomen dat de straat twee keer kort achter elkaar opgebroken wordt.”

Advertentie

Economie Leiden Toekomst Diamantplein

Meer in dossier Toekomst Diamantplein

Meer in dossier Toekomst Diamantplein


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×