De pendelbus naar de Leidse vaccinlocatie, vorige week in de sneeuw. (Foto: Rob van Dullemen).

De prikstand: GGD nog druk met 80-plus, huisartsen met 63- en 64-jarigen

De vaccinatie tegen corona begint heel langzaam te versnellen. Komend weekend wordt in Nederland de miljoenste prik gegeven. En sinds dinsdag vaccineert GGD Hollands Midden ook in Gouda. Toch groeit het ongeduld. Want wie gezond is en nog geen tachtig, moet voorlopig nog wachten.

“We hebben prikkers en priklocaties genoeg”, legt GGD-woordvoerder Carin Boon nog maar eens uit. “De snelheid waarmee we kunnen vaccineren hangt nog steeds helemaal af van hoe veel vaccin we krijgen.”

Die hoeveelheid groeit overigens wel. Eind januari kreeg de GGD in onze regio zo’n 600 vaccindoses per dag, nu zijn dat er 1.600. Maar dat aantal is nog steeds slechts één tiende van wat de GGD per dag aan zou kunnen met de geplande zeven priklocaties. Op 1 maart gaat in Alphen locatie nummer drie open. De rest moet nog even wachten.

IJzel
Tien dagen geleden lag de vaccinatie een dag lang stil door de sneeuwstorm, maar daarna bleek de opkomst hoog, ondanks de ijzige kou. Maar deze maandag was er opnieuw ‘code rood’, door de ijzel. Dat zorgde vooral in Gouda voor problemen.

Juist op maandag zou in de stad van kaas en kaarsen de tweede priklocatie open gaan, maar die opening liep uit op een valse start. Een flink aantal 80-plussers zag de prikafspraak maandag eerst opschuiven naar de middag en kwam daarna alsnog voor niks: de vaccins waren door de ijzel niet aangekomen.

Vanaf dinsdag liep alles in Gouda op rolletjes. De GGD verwacht alle door ijzel gemiste prikafspraken binnen enkele dagen in te halen. Dat geldt ook voor Leiden. In totaal zullen er deze week zo’n tien- tot elfduizend coronaprikken gezet worden. Dat is meer dan vorige week, maar in dit tempo zou de vaccinatiecampagne toch nog een klein jaar duren.

Verdere versnelling is dringend nodig, maar komt pas in beeld als de vaccinproducenten Pfizer en Moderna met grotere leveringen komen – én als het vaccin van de Leidse firma Janssen over een maand is goedgekeurd.

Bel-ons-niet
“En wanneer kom ík aan de beurt?” Veel mensen belden afgelopen week de GGD of het RIVM met die vraag. Vaak wisten ze ook redenen waarom juist zij voorrang verdienden. Daarom liet de GGD dinsdag nog eens duidelijk weten: bel ons niet, maar wacht tot u wordt uitgenodigd.

Voorlopig heeft de GGD het – behalve met groepen zorgpersoneel – nog druk met de thuiswonende, mobiele 80-plussers. Daarvan krijgt dagelijks een nieuwe groep een uitnodiging en volgens woordvoerder Carin Boon duurt het nog wel even voordat alle 80-plussers geprikt zijn. “Aan de 75-plussers zijn we nog niet toe.” En datzelfde geldt zeker voor de 65- tot 75-jarigen.

Huisartsen
Ook de huisartsen spelen een rol in de prikcampagne, maar de invulling daarin is sinds begin januari al een aantal keren veranderd. De afgelopen weken droeg een deel van hen al bij aan vaccinatie in verpleeghuizen en kleinschalige zorginstellingen. Maar het vaccineren van patiënten op de eigen praktijk moest nog steeds op gang komen.

Deze week is die vaccinatie door huisartsen eindelijk van start gegaan, in één provincie: Zeeland. De komende weken volgen alle GGD-regio’s. Er wordt geprikt met het vaccin van AstraZeneca, waarvan niet bewezen is dat het goed werkt bij mensen ouder dan 65. Dus wordt er nu begonnen met 64- en 63-jarigen.

Obesitas
De huisartsen gaan ook met voorrang alle volwassenen tussen de 18 en 65 prikken die één van de volgende drie medische indicaties hebben: het syndroom van Down, zware neurologische aandoeningen of ‘morbide obesitas’.

Dat laatste betekent dat je een BMI hebt van hoger dan 40. Iemand van 1 meter 70 moet daarvoor bijvoorbeeld 116 kilo wegen. De keus om mensen met zwaar overgewicht voorrang te geven bij de vaccinatie heeft veel stof doen opwaaien, maar wordt ingegeven door het nuchtere feit dat coronapatiënten op de IC voor een groot deel uit deze groep afkomstig zijn. Hun vaccinatie zou de druk op de ziekenhuizen dus snel kunnen verlichten.

Intussen is de vaccinatie van thuiswonende maar niet-mobiele ouderen (eerst 90-plus, dan 85-plus en zo verder) naar achteren geschoven. Oorspronkelijk zouden de huisartsen met deze groep beginnen, maar toen het vaccin van AstraZeneca daar niet geschikt voor bleek ging dit niet door. Over het vervolg bestaat nog onduidelijkheid.

Dit artikel past binnen het project “De virus-estafette”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×