(Foto: Robbert Beurse).

Bestuur Eendenkooi: 'Nieuwbouw Bernardusschool moet anders'

Het bestuur van maatschappelijk centrum De Eendenkooi kan zich niet vinden in de nieuwbouwplannen voor de naastgelegen Bernardusschool. De Eendenkooi vreest dat het conceptontwerp van de gemeente Zoeterwoude ertoe leidt dat hun activiteiten in het gedrang komen en heeft een tegenvoorstel ingediend.

Volgens de ontwerpplannen van de gemeente moet De Eendenkooi tijdens hun eigen verbouwing, die na de school op de planning staat, tijdelijk verhuizen. Want na de bouw van de school is er op het perceel niet genoeg ruimte om de huidige Eendenkooi in gebruik te houden terwijl er een nieuw maatschappelijk centrum wordt gebouwd. Maar twee keer verhuizen ziet het Eendenkooi-bestuur niet zitten. Ze komt daarom met een alternatief ontwerp.

Vierkant
Door de vorm van de school aan te passen van een vierkant naar een rechthoekig ontwerp, hoeft de huidige Eendenkooi niet eerst gesloopt te worden voor er nieuwbouw kan komen, stelt het bestuur van de Eendenkooi. “In ons ontwerp kan er op een deel van de plek van de huidige school een nieuwe Eendenkooi worden gerealiseerd. Een tussentijdse verhuizing van ons centrum is dan niet nodig is”, verklaart bestuursvoorzitter Jaap van Meijgaarden. De gemeente wil echter een nieuw schoolplein en openbaar groen op de plek van de huidige school.


Conceptontwerp Gemeente Zoeterwoude.


Ontwerp bestuur De Eendenkooi.

Verhuiskosten
Het bestuur verwacht dat een tijdelijke accommodatie niet vergelijkbaar is en vreest dubbele verhuiskosten. “De Eendenkooi biedt faciliteiten voor ontmoetingen op sociaal, cultureel en (indoor) sportgebied. Tussentijds verhuizen kost niet alleen onnodig veel geld, maar zal ongetwijfeld leiden tot verlies van activiteiten die essentieel zijn voor de mensen in de omgeving”, stelt Van Meijgaarden.

Uitstel
Oorspronkelijk zouden de Eendenkooi en Bernardusschool tegelijk op de schop gaan. Gestegen bouwkosten, aangepaste normen en een hogere prognose van het aantal leerlingen op Bernardusschool zorgden er vorig jaar voor dat de gemeente Zoeterwoude de bouw van een nieuwe Eendenkooi moest uitstellen. “De geraamde kapitaalslasten liggen nu op 30 miljoen euro, terwijl we uit zijn gegaan van 20 miljoen. Er moest een wijziging in het plan van aanpak komen, anders hebben we een financieel probleem”, verklaarde wethouder Ruud Bouter begin 2020.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×