Veel mensen betalen de aanpassingen aan huis zelf. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude houdt blijverslening ondanks weinig vraag

De blijverslening blijft als ‘sympathiek gebaar’ bestaan. Dat besloot de Zoeterwoudse gemeenteraad donderdagavond tijdens de bespreking van de woonvisie 2025, waar de lening onderdeel van uit maakt. Wethouder Ruud Bouter (PZ) wilde de voordelige lening voor senioren, die hen in staat stelt om hun woning levensloopbestendig te maken, afschaffen omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Een meerderheid van de raad noemt de lening ‘sympathiek’ en wil hem, eventueel in aangepaste vorm, behouden.

Volgens VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper is de blijverslening een belangrijk middel dat ouderen in staat stelt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Coalitiepartij CDA volgt de VVD. CDA-raadslid Josje van Houten merkt namens de christendemocraten wel op dat zij vinden dat Bouter aan de slag moet om de lening meer te promoten. Bouter spreekt dit laatste tegen en is van mening dat het stadsbestuur, sinds de invoering van de blijverslening in 2017, voldoende gecommuniceerd heeft.

De partij die zich volgens haar statuten inzet voor de senioren van Zoeterwoude stemde opvallend genoeg in met het voorstel van de wethouder om de blijverslening af te schaffen. Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ) fractievoorzitter Thea van der Kooi verklaarde: “We hebben het hier al eerder over gehad. Het wordt bijna niet gebruikt. Dan heb ik geen bezwaar tegen afschaffen.”

Paardekooper begrijpt de reactie van Van der Kooi niet. “De partij laat haar kiezers in de steek. Zoeterwoude vergrijst en we willen graag dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dan ga je de blijverslening toch niet afschaffen? Ik vind het echt een gotspe dat je zo met je doelgroep durft om te gaan”, verklaarde hij na afloop.

Bouter laat de blijverslening bestaan in de woonvisie 2025. Suggesties om de blijverslening in te zetten als ‘verzilverlening’ heeft de wethouder ter informatie aangenomen. “Hier kom ik op terug”, belooft hij.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×