(Foto: ZZ Leiden).

Orange Lions plaatsen zich voor EK

Het Nederlandse basketbal team, de Orange Lions, hebben zich zaterdagavond geplaatst voor het Europees Kampioenschap EuroBasket 2022. In Istanbul werd Kroatië met 65-57 verslagen. Dankzij de winst heeft de laatste groepswedstrijd, maandag tegen Zweden, geen invloed meer op de plaatsingskansen van de oranje leeuwen. Nederland sluit de poule sowieso als tweede af, Kroatië wordt poulewinnaar en Turkije gaat als nummer drie ook door naar het EK.

Bij de Orange Lions spelen drie spelers van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Bondscoach Maurizio Buscaglia hield ze in Istanbul alle drie aan de kant. Worthy de Jong bleef, na een knie-op-knie botsing tijdens de training, uit voorzorg op de tribune. Ook Emmanuel Nzekwesi, toch de topscorer in de Dutch Basketball League, moest op de tribune plaatsnemen. Luuk van Bree zat wel op de bank, maar kwam niet binnen de lijnen.

De Orange Lions begonnen slecht aan de wedstrijd. Het balverlies in het eerste kwart was hoog (zeven stuks). Van 4-6 liepen de Kroaten in vier minuten tijd weg naar 4-16. Pas één minuut voor het einde van het eerste kwart wist Keye van der Vuurst de Vries de ban te breken. Vijf punten op rij van Yannick Franke volgden, waardoor de schade na tien minuten beperkt bleef tot acht punten: 11-19.

In het eerste deel van het tweede kjwart kwam Nederland even terug tot vijf punten: 17-22. Zeljko Sakic en vooral Miro Bilan deden het werk voor de Kroaten. Bilan was fysiek te sterk voor de Nederlandse verdedigers en wist daar goed gebruik van te maken. Met nog één minuut te gaan was de marge weer opgelopen tot 11 punten, maar een driepunter van Keye van der Vuurst de Vries en twee uit drie vrije worpen van Charlon Kloof bepaalden de ruststand op 27-35.

Na de pauze bleef Nederland ‘vechtbasketbal’ spelen. Bovendien zat de verediging nu stukken beter in elkaar. Bilan kwam niet meer in het verhaal voor. Sakic, die in het eerste kwart nog 4 uit 4 schoot, miste 13 schoten op rij. Door een score van Mohamed Kherrazi en twee vrije worpen van Yannick Franke was Nederland de Kroaten binnen vier minuten genaderd tot op vier punten. Vijf punten op rij van Roeland Schaftenaar werden gevolgd door twee driepunters van Olaf Schaftenaar, waardoor de Orange Lions één minuut voor het einde van het eerste kwart op gelijke hoogte met Kroatië kwam. Een score van Filip Kruslin bracht Kroatië voor de laatste keer aan de leiding. Charlon Kloof wist in de zoemer nog een driepunter te produren, waardoor de Orange Lions voor het eerst sinds 2-0 weer op voorsprong kwamen: 49-48.

Na de derde driepunter van Olaf Schaftenaar was in het begin van het vierde kwart de marge in Nederlands voordeel gegroeid tot zes punten: 54-48. Kroatië kwam nog één keer terug tot op één punt, maar na twee drietjes op rij van Yannick Franke was het gedaan met de Kroaten. Een fraaie tear drop van Leon Williams zorgde anderhalve minuut voor tijd voor een voorsprong van tien punten: 65-55. Kroatië was geknakt en geloofde het verder wel. Nederland liet tot twee keer toe de schotklok aflopen. Uiteindelijk werd het 65-57 voor de Orange Lions. Voor het eerst sinds 2015 en voor de tweede keer sinds 1989 is Nederland weer aanwezig op het Europees Kampioenschap.

Scores: Yannick Franke 15, Keye van der Vuurst de Vries 11, Charlon Kloof 10, Olaf Schaftenaar 9, Roeland Schaftenaar 7, Mohamed Kherrazi 4, Leon Williams 4, Jit Kok 3 en Shane Hammink 2.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×