Julius Terpstra (CDA) en Thomas van Halm (SP) in de Sleutelstad studio, door: Adil Lachhab

CDA en SP in debat: wonen, eigen risico en kernenergie

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en daarom gaan aspirant volksvertegenwoordigers uit de Leidse regio in Politiek071 met elkaar in debat. Met deze week: Julius Terpstra (CDA) en Thomas van Halm (SP).

Even voorstellen
Julius Terpstra (31) heeft vorig jaar de Leidse politiek ingewisseld voor de Tweede Kamer toen er een plek vrij kwam op de lijst van het CDA. Als kamerlid heeft Terpstra gepleit voor het oplossen van de woningnood en de problemen waar starters tegenaan lopen bij de financiering van een huis. Dat de nummer twintig van de partij de stelling ‘de overheid moet eigen woonbezit stimuleren’ meeneemt is dan ook geen verrassing.

Hij gaat in debat met Thomas van Halm (26), nummer 37 van Lijst SP. Deze Amsterdammer is naar Leiden gekomen voor zijn studie Bestuurskunde, en daar begon ook zijn grote liefde voor de politiek. Hij maakte als piepjonge nummer drie van de Socialistische Partij zijn opwachting in de gemeenteraad en hij is daarnaast ook woordvoerder werk en middelen, sociale zaken, economie, toerisme en cultuur. Halm maakt zich sterk voor de bestrijding van armoede, zijn stelling luidt: ‘het eigen risico moet worden afgeschaft ’.

Duurzaamheid
Om het groene hart van beide partijen op de proef te stellen is de eerste stelling: ‘Nederland moet geen nieuwe kerncentrales bouwen’. SP vangt aan: “Het wordt altijd een beetje gebracht als de heilige graal, die kernenergie, als dé oplossing. Terwijl het heel lang duurt om te bouwen én het is duur. Tegen de tijd dat we zo’n kerncentrale eenmaal gebouwd hebben in Nederland, staat het er -met het klimaat- veel slechter voor.”

De CDA’er denkt er toch anders over: “Mijn stelling is dat als je wilt verduurzamen, je niets moet uitsluiten. Het is een soort ideologische discussie geworden: ‘we staan voor alles open behalve kernenergie’ en dat vind ik scheef.”

Eigen risico
Beide partijen drijven verder uit elkaar bij de stelling die de SP heeft meegenomen over het afschaffen van het eigen risico. Van Halm: “SP heeft het vaker gezegd, maar het is ook zo, het eigen risico is een boete op ziek zijn. Je ziet vooral dat mensen die niet zo veel geld hebben er last van hebben.” Terugbrengen van het eigen risico naar nul is een verkiezingsbelofte van de partij, en volgens Van Halm kan dat mits de ziekenkostenpremie inkomens afhankelijk wordt.

Terpstra zet zich af tegen deze gedachte: “Het is belangrijk dat we geen valse beloftes doen en de wereld mooier doen lijken dan hij is. Dit idee gaat vele miljarden kosten. Nederland vergrijsd en dus zal de vraag naar zorg zal alleen maar toenemen.” De Christendemocraat zegt echter wel toe dat hij bereid is te kijken naar mogelijkheden om de rekening van het eigen risico te spreiden, zodat het niet in een keer betaald moet worden.

Wonen
Terpstra gaat gepassioneerd de aanval in als we aankomen bij zijn favoriete onderwerp: wonen. Hij beticht de SP van tunnelvisie: “Ik merk dat de discussie alleen maar gaat over huren, huren, huren. Ik vind dat de balans bij de SP ongezond doorslaat. Ik zou het een goed principe vinden om mensen perspectief te bieden door kopen te stimuleren omdat ze dan, zodra het afbetaald is een appeltje voor de dorst hebben, dat is vermogensopbouw en daarmee zet je stappen vooruit.”

Van Halm zegt dat hij niet anders kan dan focussen op huurhuizen: “Door de hoge nood moet onze prioriteit daar wel liggen. Tegelijkertijd zeggen wij ook niet ‘je mag niet kopen’. Wel wil de SP de hypotheekrenteaftrek naar beneden brengen.” Terpstra onderbreekt hem: “Ja, dat vind ik bijvoorbeeld een heel slecht idee.”

Bekijk nu het hele debat tussen de SP en CDA hier.

 

 

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×