De Lodewijkskerk krijgt een stokkenklavier.

Leiden krijgt tweede 'live' carillon

Leiden krijgt met een stokkenklavier in de Lodewijkskerk een tweede carillon dat live bespeeld kan worden. Dankzij een legaat en een crowdfundactie van de stichting Het Leids Carillon Genootschap is hier geld voor bijeengebracht.

De klokken van de Lodewijkskerk kunnen nu alleen elk half uur via de computer zijn melodieën laten horen. Met een stokkenklavier kan dat voortaan met de hand gebeuren. Op elk moment van de dag en als dat gewenst is vanaf een wisselende plek, want de besturing van het carillon geschiedt radiografisch.

Het kerkbestuur en het Leids Carillon Genootschap plaatsten maandag hun handtekening onder het klokkenklavier. (Foto Emile van Aelst).

Het is de bedoeling dat het Carillon Genootschap regelmatig concerten gaat geven op het stokkenklavier zoals dat nu ook al gebeurt op het stadshuiscarillon. Al voordat de Lodewijkskerk aan het Steenschuur verrees was er een carillon op die plek in de toenmalige Saaihal. Toen de buskruitramp in 1807 de Saaihal grotendeels wegvaagde werd op die plek de Lodewijkskerk gebouwd.

Maandag ondertekenden het kerkbestuur en het Leids Carillon Genootschap het contract voor het klokkenklavier. Tevens is besloten om het huidige klokkenspel dat uit 1961 dateert, een onderhoudsbeurt te geven. De firma Eijsbouts uit Asten gaat de klokken opknappen.

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×