Aanzicht Meelfabriek gaat met sloop toren veranderen

Bij de Meelfabriek aan de Zijlsingel wordt al jaren volop verbouwd. Tot nu toe vooral op het terrein van de oude Meelfabriek en eronder. Maar de komende periode gaat het uiterlijk van een deel van de oude gebouwen ingrijpend veranderen. De gebouwen die als monument bestempeld zijn blijven staan, maar delen van het complex die geen monument zijn, wijken om plaats te maken voor iets nieuws.

“We hebben goede afwegingen gemaakt over wat er behouden blijft en wat niet. Zo wordt de gevel van het oude meelpakhuis eraf gehaald. Dat zorgt ervoor dat het geraamte van het gebouw zichtbaar wordt. De paddenstoelvormige pilaren in het gebouw hebben meer monumentale waarde, dus die blijven wel behouden”, vertelt Patty Beuk van de Meelfabriek.

Patty Beuk van de Meelfabriek vertelt over de veranderingen op het Meelfabriekterrein de komende periode.

De toren naast het oorspronkelijke meelpakhuis gaat tegen de vlakte. Hierdoor wordt een doorkijk gecreëerd van het toekomstige binnenplein van het Meelfabriekterrein naar het water van de singel. Beuk: “Die toren is er destijds als één van de laatste nog tussen gezet. Maar we halen hem nu weg om de andere gebouwen meer tot hun recht te laten komen.”

Monumentale waarde
In 1884 opende de Meelfabriek aan de Zijlsingel haar deuren. Ruim honderd jaar later, in 1988 gingen deze deuren weer dicht. Sindsdien was het lang zoeken naar een geschikt herbestemmingsplan. De gemeente Leiden wilde de monumentale panden van de meelfabriek slopen. Maar projectontwikkelaar Ab van der Wiel zag daarentegen juist potentie in de oude meelfabriek en ontwikkelde een plan. Het heeft wat voeten in de aarde gehad voordat er gebouwd kon worden maar sinds een paar jaar wordt er hard gewerkt aan de opbouw van een plek waar men kan gaan wonen, werken en recreëren.

De panden van de oude meelfabriek worden voor gerenoveerd en daarnaast worden er ook nieuwe gebouwen toegevoegd. Zo kan er straks worden gewoond in de verschillende appartementen, lofts en studentenwoningen die worden gerealiseerd. Daarnaast is er ook ruimte om te recreëren, komen er flexwerken plekken, een hotel en wordt er aandacht besteed aan kunst en cultuur. “Eind 2023 moet het project af zijn en staan we met open armen klaar om iedereen te ontvangen,” blikt Patty Beuk alvast vooruit.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×