Pianotrio d'Encore treedt samen met cabaretière Louise Korthals op voor de vrijwilligers van de Voedselbank Leiden en omstreken. (Foto's: Emile van Aelst).

Podium Pop Up: Zingend tussen de voorraadkratten van de Voedselbank

Overal in de maatschappij piept en kraakt het van de coronamoeheid. Zo ook onder musici, zangers en andere podiumkunstenaars. Om elkaar te ondersteunen brengt NPO Cultuurplan elke zaterdag artiesten bij elkaar op een bijzondere locatie voor een miniconcert. Afgelopen zaterdag was dat de loods van de Voedselbank Leiden.

Zet een piano, een viool en een cello bij elkaar samen met een cabaretière en je krijgt een concert om kippenvel van te krijgen. Tv-regisseur Joost van Krieken van het programma Podium Pop Up had het pianotrio d’Encore al benaderd en de pianist stelde voor om Louise Korthals erbij te vragen, want die kan ook mooi zingen. Korthals wilde graag de vrijwilligers van de voedselbank een hart onder de riem steken. Karel van Schie, voorzitter van de Voedselbank Leiden, zette voor iedereen zijn deuren wijd open.


Een reportage van Gerry van Bakel over het miniconcert van pianotrio d’Encore en cabaretière Louise Korthals in de Voedselbank Leiden.

Zodoende klinkt op de laatste zaterdag van februari een Zweeds lied in de hal aan de Willem Barentzstraat. Rondom het geïmproviseerde podium – er liggen een paar vloerkleden met daarop de piano, stoelen voor de cellist en de violist, en ruimte voor de zangeres, is een rails aangelegd voor twee camera’s. Daarom heen zitten een paar vrijwilligers van de voedselbank. Netjes op anderhalve meter afstand.

Hartverwarmend
Wat betreft de voedselvoorraden gaat het goed met de Leidse voedselbank. Karel van Schie: “We hebben heel veel donaties gehad, er zijn allerlei hartverwarmende acties geweest. Door schoolklassen, door teams die geld voor een feest dat niet doorging kwamen doneren. Echt geweldig. Daardoor kunnen we verse producten zoals zuivel, groente en fruit inkopen om de pakketten aan te vullen.”

Het aantal klanten neemt toe, maar nog niet extreem. “We blijven steken op vijftien procent”, zegt Van Schie, “en dat is goed natuurlijk. Maar we houden rekening met een extra toename in het komend half jaar.” Meer zorgen maakt Van Schie zich over zijn vrijwilligers. “Ze mopperen niet, maar je ziet dat de rek er wat uit is. Het is niet meer zo gezellig. We staan voortdurend op afstand, werken in ploegen. Het is meer echt werk geworden. Daarom is zo’n initiatief als dit zo fijn.”

Van waarde
Louise Korthals vindt het heerlijk om weer eens op te treden al is het dan een totaal andere omgeving dan een theater. “Dat maakt het ook zo leuk om te doen. Ik wil de vrijwilligers graag een hart onder de riem steken. In coronatijd merken we hoe belangrijk het is dat we elkaar ondersteunen in acute nood. Hoe dat in je eigen buurt, in je eigen dorp of stad van waarde is.”

Dat verklaart ook de keuze van het lied. Het komt uit een Zweedse film over een vrouw die in een koor zingt. Ze heeft weinig eigenwaarde, wordt mishandeld. En dan op een dag krijgt ze een solo. Korthals: “Eerst denkt ze nog dat het niet kan, dat zij het niet waard is, te klein is. Maar uiteindelijk hervindt ze in dit lied haar eigenwaarde en bedenkt ze dat het leven maar kort is en dat ze het zelf moet pakken.”

Stem smeren
Toeschouwer zijn bij een tv-opname is nog best hard werken. Je moet op je plek blijven zitten, terwijl de muzikanten en de zangeres het lied een paar keer herhalen totdat alle technici, uitvoerende artiesten en de regisseur tevreden zijn. Een miniconcert in delen. Onderbroken door korte pauzes zodat Korthals haar stem kan smeren en de cellist even terug kan luisteren, want hij denkt dat er een paar noten niet helemaal perfect zijn gehaald. Ook optredend in een loods van de voedselbank voor een handvol toeschouwers ligt de lat onverminderd hoog.

Het programma Podium Pop Up van regisseur Joost van Krieken, wordt elke zaterdagavond uitgezonden op Nederland 2, na het programma Nieuwsuur. Het mini-concert dat afgelopen zaterdag in Leiden werd opgenomen, wordt op 10 april uitgezonden.

 

 

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×