De gecompliceerde geschiedenis van de 'Schaal van Oegstgeest' maakte het tot een interessante puzzel.

'Schaal van Oegstgeest' in alle opzichten uniek

De ‘Schaal van Oegstgeest’ is volgens archeoloog Bouke van der Meer ‘in alle opzichten uniek’. Van der Meer bestudeerde de bijzondere vondst in de grond vlakbij Corpus de afgelopen jaren en schreef daar een lijvig hoofdstuk over voor het binnenkort te verschijnen boek ‘A riverine settlement in the early medieval world system’. De rijk versierde kom reisde vermoedelijk half Europa door voordat hij in ergens in de 8ste eeuw in een watergeul van de Rijn in Oegstgeest werd afgezonken.

Van der Meer vond de studie naar de schaal een buitengewoon interessante puzzel, vertelt hij Melle Tuik in het programma Nieuws071.

De schaal is vermoedelijk gemaakt in Noord-Italië. Dat leidt Van der Meer af aan de gebruikte techniek van bladgoud met kwikzilver. Die werd in die tijd alleen in Noord-Italië toegepast. De edelstenen komen uit India of Pakistan. Maar de schaal is ook versierd met oeroude tafereeltjes die de Etrusken vaak afbeeldden. Een paar eeuwen later kreeg de schaal een nieuwe, waarschijnlijk Christelijke eigenaar die een zilveren schuif met een kruis in de schaal liet maken. En nog weer eens een paar honderd jaar later werd de schaal geofferd aan het water. Dat was weer een heidens ritueel, vertelt Van der Meer.

“Al met al een heel gecompliceerde geschiedenis”. Vanwege die gecompliceerde geschiedenis heeft Van der Meer de studie uitgevoerd. De klassiek archeoloog is kenner van de Etrusken, en raakte gefascineerd door de schaal toen duidelijk werd dat er afbeeldingen opstonden die geïnspireerd waren door de Etrusken. Dat werd overigens pas duidelijk een jaar nadat de schaal gevonden was. Zolang hadden alle mensen die bij de opgraving betrokken waren deze bijzondere vondst geheim gehouden.

“De graafmachine had de schaal geraakt bij de opgravingen. De archeologiestudenten die bij de opgravingen betrokken waren hebben toen alle scherven bij elkaar gezocht. Vervolgens is de schaal in Haarlem gerestaureerd. Daarna is men er pas mee naar buiten getreden.”

Leiden Maatschappij Oegstgeest Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×