Geen steun voor VVD-voorstel om illegalenloket te schrappen

Een voorstel van de VVD Leiden om het instellen van een loket te torpederen waar illegale vreemdelingen die in Leiden verblijven terecht kunnen, krijgt alleen steun van het CDA. Alle andere partijen voelen er niets voor en noemen het zelfs schandalig dat de VVD hier een paar weken voor de verkiezingen mee komt.

In de raadscommissie Onderwijs en Samenleving werd gisteravond hevig geprotesteerd tegen de door de VVD ingediende motie tegen het loket voor ongedocumenteerde mensen in Leiden. “Een echt bühnemotie, heeft de VVD niets beters te doen”, vroeg Van Walraven (SP) zich af. “Misselijkmakend en asociaal. Als de VVD niks te doen heeft, ga dan kleine ondernemers helpen. Dat vinden jullie toch zo belangrijk?”

Wethouder Damen wil na de sluiting van de bed-bad-broodvoorziening in mei vorig jaar wel een loketfunctie waar de illegale vreemdelingen hulp kunnen krijgen bij acute medische of juridische vragen. Ook kan dit loket functioneren om mensen door te sturen naar de landelijke vreemdelingenvoorziening (LVV) in Rotterdam. “Ik denk dat we onze ogen niet kunnen sluiten voor het feit dat er hier nu eenmaal een groep mensen zonder papieren verblijft”, zegt wethouder Damen. “En dat ze vragen kunnen hebben, waaronder acute zorgvragen.”

De VVD heeft een motie aangekondigd om het plan van de wethouder te schrappen. De partij vindt het loket overbodig en te duur. Daarnaast beargumenteert de partij dat ongedocumenteerde mensen op deze manier juist valse hoop krijgen en dat het loont om zich niet te melden bij de LVV.

Misselijkmakend
De reacties op de motie in de vergadering van de Raadscommissie Onderwijs en Samenleving waren zeer verontwaardigd van toon. Veel partijen verenigden zich in het standpunt dat de motie van de VVD oneervol was. “VVD, hou op met deze non-oplossing”, vond fractievoorzitter Gebke Van Gaal van GroenLinks. “Jullie helpen niet, jullie stigmatiseren en wat mij betreft hebben jullie gewoon een bord voor je kop.”

Geen paradijs
Wat ook niet gewaardeerd werd aan de motie is dat het een voorstel betreft dat al eerder is ingediend bij de introductie van het plan in september. “Toen stemde driekwart van de Raad tegen, als ik mijn collega’s zo hoor is dat ditmaal waarschijnlijk niet anders”, zei PvdA-raadslid Martijn Otten. Hij kan zich ook niet vinden in het argument van de VVD dat het loket valse hoop zou bieden op verblijf in Leiden. “In een loket kun je niet echt lekker slapen.”

Ook de VVD-redenering dat mensen door het loket eerder zullen kiezen voor illegaliteit viel niet in goede aarde. “Realiseert mevrouw Voorwald zich dat deze situatie al 40 jaar het beeld is?”, zei Famke Güler van de Partij Sleutelstad. “Het is hier geen paradijs voor deze mensen. Deze groep mensen heeft hier een slecht leven met grote kans op dakloosheid en geen werk. Ze leven hier al jaren zonder papieren. En nee, dit heeft zelden te maken met willen.”

Motiesteun CDA
In de Leidse raad vindt de VVD alleen het CDA aan haar zijde. Ook die partij vindt het Landelijke Vreemdelingen Verblijf in Rotterdam een afdoende oplossing voor de groep mensen zonder papieren die in Leiden verblijft. “Een extra loket voor asielzoekers is in onze ogen niet nodig en gaat in tegen landelijk beleid”, zei duoraadslid Sandoval Garcia.

De indiener van de motie, VVD-raadslid Alyssa Voorwald, gaf aan dat zij het onvoorstelbaar vindt dat zoveel partijen de komst van het loket steunen. “Het gevoel bekruipt ons dat het college en deze partijen dit voorstel alleen willen steunen zodat ze ’s nachts goed kunnen slapen omdat het lijkt alsof ze iets goeds doen voor de medemens.” Zij gaat dan ook niet in op het verzoek om de motie in te trekken. De kwestie komt dus nogmaals aan de orde in de raadsvergadering op 18 maart.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×