Dankzij de gebaks-bakfiets werd Onno's tiende verjaardag heel bijzonder. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: de geboorte van de gebaksfietsverjaardag

Hieperdepiep hoera. In het afgelopen jaar klonk die wens ongetwijfeld live uit veel minder kelen op verjaardagen van familie en vrienden. Corona noodzaakte mensen tot blokjesverjaardagen of online varianten. Maar het kan ook heel anders, ervoer Leidens leukste fitgirl.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Bij Greet Meesters kwam vorige week Onno langs, voorin een gebaksfiets, om zijn tiende verjaardag te vieren. Iedereen bij hem thuis uitnodigen lukte niet. Maar zijn ouders bedachten een list. Ze leenden een bakfiets, kochten extra veel gebakjes in en maakten een tocht met het feestvarken langs al zijn vrienden en vriendinnen. Leidens leukste fitgirl ging meteen voor hem zingen.


Een reportage van Gerry van Bakel over een nieuwe tip van Leidens leukste fitgirl om gezond van lijf, hart en hoofd te blijven in tijden van corona.

Soms lijkt het of sinds een jaar bijna niks meer kan. Niet gewoon naar school elke dag, onbezorgd afspreken met familie en vrienden, in een opwelling een paar schoenen gaan kopen omdat je er zin in hebt of afspreken op je favoriete terras. En niet je verjaardag kunnen vieren zoals je dat graag wilt en zo gewend bent. Met heel veel mensen over de vloer. Die allemaal tegelijk voor je zingen.

Niks doen
Onno’s gebakfietsverjaardag is hem eigenlijk wel goed bevallen. “Ik hoefde niks te doen, want ik zat lekker voorop in de bak bij mijn moeder. We waren ’s ochtends al naar opa en oma geweest en nu zijn we ook bij een heleboel mensen langs geweest. Ik vind het wel leuk.” Om er vervolgens aan toe te voegen: “wel heel anders dan andere jaren.”

Volgens Greet Meesters is het belangrijk dat je toch die dingen blijft doen die je graag doet. Al is het dan noodgedwongen op een iets andere manier. “Bepaalde tradities en gewoontes rondom verjaardagen zijn belangrijk om in stand te houden. Dat geeft houvast. Niet alles uitstellen of een jaar overslaan vanwege corona, dat zou jammer zijn.” Alsof je een heel jaar van je leven weggooit.

Zomer
Zelf is Meesters in de zomer jarig als normaal gesproken veel mensen op vakantie zijn. “Dat vind ik al meer dan vijftig jaar heel erg oneerlijk. En zo’n gebakfietsverjaardag lijkt me wel wat. Maar of ik dan voor in die bak pas en of er dan iemand is die wil gaan fietsen?”

Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×