(Archieffoto: Chris de Waard).

Voorlopig geen versoepelingen voor marktkraamhouders

De gemeente heeft deze week besloten dat er voorlopig geen ruimte is om versoepelingen voor de markt te kunnen doorvoeren. Sinds de corona-uitbraak vindt de markt voor voedselkraamhouders plaats op de Beestenmarkt en de Lammermarkt omdat de normale locatie aan de Nieuwe Rijn te smal is om telkens anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Voor non-foodverkopers is het nog steeds niet toegestaan om hun kraam te openen.

Stroopwafelkraamhouder Ron Vergunst had gehoopt op een andere uitkomst, maar heeft ook begrip voor het besluit van de gemeente. Uit het overleg maakte Vergunst op dat het niet ontbreekt aan de wil om te versoepelen, maar dat de regels van de overheid en het RIVM de beperkende factor zijn. “Als het puur aan de gemeente lag, zouden er waarschijnlijk wel versoepelingen komen”, meent Vergunst. “De burgemeester heeft plechtig beloofd dat de markt terug naar het centrum wordt verplaatst zodra dat veilig kan en daar vertrouwen wij op.”

Al 71 jaar verkoopt de kraam van Vergunst vol trots stroopwafels met eigen recept op de Leidse markt. In navolging van zijn vader en grootvader staat hij nu met de vertrouwde kraam op diezelfde plek: de brug boven de Annie’s. Vanwege de coronacrisis verkoopt hij zijn stroopwafels nu tijdelijk vanaf de opstap van de rondvaartboten aan de Beestenmarkt, maar natuurlijk wil hij zo snel mogelijk weer terug naar hun vaste stekje. “Hele generaties vertellen ons dat zij als kind met hun ouders al een stroopwafel bij ons kwamen halen op ‘ons’ plekje”, vertelt Vergunst. “De emotionele waarde daarvan weegt zeker mee, zowel voor ons als voor onze bezoekers.”

Food versus non-food
Hoewel momenteel alleen voedselkramen op de Beestenmarkt of de Lammermarkt mogen staan, kan de markt ondanks het kleinere aantal kraampjes nog steeds rekenen op veel belangstelling. Volgens Vergunst houden bezoekers zich daar in het algemeen goed aan de regels. “Wat veiligheid betreft, zijn zelf ook heel waakzaam en er lopen ook altijd toezichthouders van de gemeente rond”, aldus Vergunst.

Non-foodkraamhouders mogen echter nog niet de hort op omdat de non-foodwinkels ook nog niet volledig open mogen. “Het is verschrikkelijk voor die ondernemers”, beaamt Vergunst. “Ik ben er ook honderd procent van overtuigd dat zij op een veilige, gecontroleerde manier deels open zouden kunnen, maar iedereen moet zich houden aan de ongetwijfeld weloverwogen richtlijnen van de overheid.”

Perspectief
De komende maand gaan kraamhouders om tafel met de marktcommissie en een aantal mensen van de gemeente voor een intern overleg. De volgende grote vergadering met burgemeester Lenferink en wethouder Van Delft staat gepland voor de tweede week van april. “Hopelijk kan er dan in ieder geval een aantal versoepelingen doorgevoerd worden”, zegt Vergunst. Ondertussen is de stroopwafelverkoper vooral blij dat zijn kraam wel open mag, zelfs al is dat op een andere plek en met de nodige maatregelen.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×